Rotkve podstiču lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuju osobama koje pate od zatvora. Svež sok dobijen od rotkve je stari narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese. Rotkvice takođe povoljno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.
pixabay.com
Crna rotkva
Za naše podneblje karakteristična je crna rotkva, koja u odnosu na belu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mleko… Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, koren crne rotkve zajedno sa korom treba iseći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju.
Bela rotkva
Japanci je nazivaju „čistačem tela“, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, pomaže varenju masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj, a takođe stimuliše i rad žuči.
Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje.
Bez soli
Važno je da znate da rotkvu u bilo kom obliku ne treba da solite, jer tada postaje štetna. Rotkvu treba jesti sveže pripremljenu; stajanjem gubi miris, ukus i lekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke.