Kako da ishranom ublažite trudničke tegobe
Svaka je trudnica svesna da mora da povede računa o ishrani zbog bebe. Ali, da li ste znale da ishranom možete da ublažite i trudničke tegobe?
pročitaj jošSve što tokom trudnoće pojedete, popijete ili udahnete, preći će u vaš krvotok, a preko njega i u bebin. Kako se ne bi dogodilo da to „nešto“ naškodi plodu, morate o mnogo čemu da vodite računa.
Stručnjaci se slažu oko toga da su uravnotežena ishrana, dobre higijenske navike i redovna zdravstvena kontrola najvažniji preduslovi da se beba rodi zdrava. Međutim, da bi buduća mama mogla u potpunosti da se opusti i uživa tokom najlepših devet meseci, treba da izbegava sve ono za šta je dokazano da je štetno.
Veoma je važno da se tokom trudnoće zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi sa tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati. Sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana na vašem jelovniku. Međutim, izbegavajte sledeće:
Ovde se radi o raznim vrstama sireva („švapski“ sa pijace, „plesnivi“ i dimljeni) u kojima može da se nađe bakterija pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smela da konzumira sladoled koji nije proizveden industrijski.
Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta nedeljno, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbegavajte suši.
Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno sa hranom bogatom ovim vitaminom, kao i sa preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dve sirove šargarepe.
Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obe bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuvano ili pečeno meso.
Pošto se toksoplazmoza može „zaraditi“ i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite „toalet“ vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.
Salmonela „vreba“ i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocenih materija, ali ih tokom trudnoće smete konzumirati u „tvrdo kuvanom“ ili “ pečenim na oko“ obliku. Takođe, izbegavajte sosove od sirovih jaja (na primer majonez).
Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, to ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa o tome ubuduće i za jelo izaberite nešto što ovde nije navedeno.
Autor: Life Content
Telo se tokom trudnoće dosta menja, međutim sem rasta grudi, učestalih poseta toaletu i konstantnog osećaja gladi, evo šta još možete da očekujete ...
pročitaj jošProšlo je nekoliko meseci od porođaja, a vi još uvek ne uspevate da se oslobodite viška kilograma? Trudite se na sve načine da povratite staru form...
pročitaj jošUpotreba mleka i mlečnih proizvoda tokom trudnoće pozitivno utiče na rast fetusa, težinu i dužinu novorođenčeta, a ispitivanja pokazuju da smanjuje...
pročitaj još