Blitva sa krompirom Zdrav letnji ručak (za bebu stariju od 9 meseci)
Potrebno je:
1 praziluk (beli deo)
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
5 listova blitve
2 mlada krompira srednje veličine
2 krupna paradajza
Priprema:
Praziluk sitno naseckajte, pa ga izdinstajte na zagrejanom ulju. Dodajte malo vode, a zatim dodajte sitno naseckani beli luk. Promešajte i prokrčkajte 2-3 minuta. Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite ga, sitno nasecite i umešajte u masu od praziluka. Promešajte i još malo prokrčkajte. Začinite prstohvatom morske soli.
U međuvremenu, skuvajte krompir i pred sam kraj kuvanja, ubacite nasečenu blitvu. Izvadite blitvu nakon 2 minuta. Krompir izgnječite, a blitvu sitno nasecite. Umešajte krompir i blitvu u masu od praziluka i paradajza, sve promešajte i kratko prokrčkajte.
Ovo zdravo varivo odličan je prilog uz barenu ribu ili dinstano belo pileće meso.