Predlog za ručak: Ćufte od kiselog kupusa i mesa
[caption id="attachment_114521" align="alignnone" width="640"] Foto: Bakina kujna[/caption] Sastojci: 450 g mešanog mlevenog mesa 1 glavica cr...
pročitaj još– za mališane starije od godinu dana
Potrebno je:
350 gr tamnog suvog grožđa
270 gr svetlog, krupnog suvog grožđa (sultana)
270 gr mešanog suvog voća (brusnice, ananas)
4 kašike ekstrata od čokolade
250 gr omekšalog putera
250 gr smeđeg šećera
350 gr namenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
6 jaja
50 gr mlevenih badema
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašičica naribane limunove korice
50 gr kandirane naranadžine kore
100 gr višanja iz kompota (ili iz slatka)
100 gr iseckanih oraha
125 gr džema od kajsija
2-3 kašike vode
Za dekoraciju ostavite malo suvog voća i višanja iz kompota
Priprema:
Grožđice (tamne i svetle) i mešano suvo voće pomešajte u jednoj činiji i dobro ih zalijte ekstratom od čokolade (ako nije dovoljno 4 kašike, dodajte još). Ostavite da se natapa najmanje dva sata.
Namažite uljem okrugli pleh za torte. Rernu zagrejte na 150 stepeni. Penasto umutite puter sa šećerom, pa u masu prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Sada u ovu masu umešajte jedno po jedno jaje i sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe, pa mujtite sve zajedno dok testo ne postane potpuno glatko. Dodajte cimet i limunovu koricu. Na kraju u testo umešajte pripremljeno suvo voće i iseckane orahe.
Pecite oko 2 sata na temperaturi od 150 stepeni. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i umotajte u aluminijumsku foliju.
Pre služenja, dekorišite svoj božićni kolač: zagrejte džem, pa četkicom premažite površinu kjolača. Odgore poređajte višnje iz kompota i suvo voće. Na kraju, oko kolača vežite ukrasnu traku.
[caption id="attachment_114521" align="alignnone" width="640"] Foto: Bakina kujna[/caption] Sastojci: 450 g mešanog mlevenog mesa 1 glavica cr...
pročitaj još[caption id="attachment_117995" align="alignnone" width="640"] Foto: Bakina kujna[/caption] Sastojci: 8 listova testa za lazanje 8 listova prašk...
pročitaj još[caption id="attachment_102529" align="alignnone" width="640"] Foto: Dobra Hrana[/caption] Sastojci: – 500 g lisnatog testa – 400 ml slatke pa...
pročitaj još