21.10.2014 Porođaj

Porođaj može da bude šok!

porodjaj sok

Posle devet meseci trudnoće trenutak porođaja je šok za mladu mamu. Zato se svakoj novopečenoj majci preporučuje da sledi svoj unutrašnji ritam, jer će joj pomoći da se postupno prilagodi novonastalim okolnostima i svojoj novoj ulozi.

Može se, takođe, dogoditi da ta faza adaptacije potraje duže nego što je uobičajeno, pogotovo u slučajevima izuzetno teškog porođaja, kad „slatkoća“ majčinstva još ne uspeva da zaseni tek proživljenu, bolnu traumu.

Kod nekih se žena – ako nisu očekivale carski rez, ali su u poslednjem trenutku podvrgnute tom zhvatu – javlja osećaj poraza i inferiornosti. One zameraju sebi da nisu bile sposobne da se suoče sa novom situacijom, te okrivljuju sebe da neće uspeti da razumeju i zadovolje detetove potrebe. U tom bezrazložnom osećaju krivice mogu čak ići dotle da osete odbojnost prema detetu.

Za žene koje imaju takav odnos prema svom potomku, bez obzira na to zbog čega on nastane, psiholozi tvrde da nemaju definisan odnos kćerke, odnosno, njihove emocije prema sopstvenoj majci su ambivalentne.

S drugom bebom je lakše

Kod druge trudnoće i porođaja ženama je, u proseku, lakše. Većina ih je tada smirenija i sigurnija u sebe, nastoje da se prilagode, pogotovo ako se prvi put nisu osećale doraslima toj situaciji. Manji su problemi s dojenjem, manje je straha i nespokojstva, a i saveti medicinsko-bolničkog osoblja sada se brže i jednostavnije primenjuju.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije