Sastojci:
4 veće babure paprike
400 g mlevene junetine
50 g pirinča
1 manja glavica crnog luka
150 g šampinjona
3 dl soka od paradajza
30 g putera, ulje
2 kašike brašna
3,5 dl mleka, so
250 g kačkavalja
mešavina začina
Priprema:
1. Paprike babure preseći napola, a zatim ih kratko probariti u slanoj vodi.
2. Crni luk iseći na kockice, šampinjone na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati mlevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi, dok meso napola ne omekša.
5. Potom dodati šampinjona te i njih kratko propržiti. Nakon toga dodati pirinač, 1 dl soka od paradajza i začine po ukusu te nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje i nastaviti sa kuvanjem dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja
dodati začine po ukusu.
7. Polovine paprika napuniti filom od mesa, preliti ih bešamel sosom i posuti kačkavaljem.
8. Vatrostalnu činiju nauljiti te u nju sipati preostali sok od paradajza. Poslagati punjene paprike i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 30 min.