18.08.2015 Ishrana deteta

Komunikacija mame i bebe preko hrane i problemi koji pri tom nastaju!

Još od perioda odojčeta, kroz davanje hrane, bebi pokazujemo i naš odnos prema njenoj ličnosti, temperamentu, zahtevnosti, traženjima, načinima prihvatanja i davanja, i njenom komuniciranju sa svojom okolinom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zbog svega navedenog eventualni postojeći problemi sa ishranom se često ne odnose samo na hranu i hranjenje, nego je i mnogo više od toga. Tako neka deca nauče od malena da kroz hranu mogu da drže kontrolu nad roditeljima, a ako se još većina dnevnih aktivnosti oko deteta svede na probleme sa ishranom, onda se cela porodica vrti u zatvorenom krugu i ishrana postaje glavni izvor nerviranja roditelja.

Oni koji su ovo doživeli sigurno znaju o čemu pričamo…

Nažalost, pri tome se često druge važne stvari, kao što su osamostaljivanje bebe pri spavanju, hranjenju i slično, njeno raspoloženje i ukupno psihofizičko napredovanje zanemaruju. Zbog svega ovoga važno je da su roditelji upoznati sa ovom tematikom i da otkriju samostalno ili uz pomoć stručne osobe u čemu je zapravo problem prilikom jela.

Posebno ako ovaj naizgled mali problem ne preraste u nešto veliko i nerešivo na prvi pogled. Najčešće je, međutim u osnovi samo iskonska potreba deteta za većom pažnjom roditelja, a u ovoj činjenici upravo i leži rešenje ovog problema.

Odlomak iz knjige „Kuvarski Dnevnik bebe Marte“ – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: [email protected] ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije