Foto: Mica Kuvarica
Sastojci:
Za gvakamole namaz:
1 avokado
2 kašike limunovog soka
1 manji ljubičasti luk
so, biber
Za tortilje:
225 g kukuruznog brašna
150 g pšeničnog brašna
1 kašika ulja + ulje za prženje
1 ravna kašičica soli
1 kašika seckanog peršuna
1/2 kašičice čilija
Priprema:
Gvakamole namaz:
1. Zasecite avokado uz košticu, okrenite polovine u suprotnom smeru i razdvojte. Nožem pažljivo udarite po koštici, malo zaokrenite i izvadite. Meso avokada zasecite najpre na vertikalne, a zatim na horizontalne linije i izvadite kašikom.
2. Ispasirajte viljuškom da se dobije fini pire. Dodajte limunov sok te začinite po ukusu.
3. Sitno naseckajte luk pa pomešajte s pireom od avokada. Pokrijte plastičnom folijom da ne oksidira i čuvajte na hladnom do serviranja.
Tortilje:
1. U vanglici izmešajte kukuruzno i pšenično brašno. Dodajte so, seckani peršun, čili i ulje.
2. Postepeno sipajte mlaku vodu, onoliko koliko je potrebno da se umesi glatko testo.
3. Radnu površinu pospite brašnom pa na nju preručite testo. Podelite ga na 5 delova pa svaki istanjite oklagijom u krug.
4. Kratko propecite istanjeno testo na ringli preko alu-folije, s obe strane da blago porumeni, pa isecite na 8 trouglova.
5. Potom trouglove pržite u dubokom ulju dok ne postanu hrskavi. Izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od suvišne masnoće te poslužite uz namaz od avokada.