07.08.2015 Ishrana deteta

Top 5 pravila za dečju užinu ili ručak

Uskoro će početak školske godine i mnogi mališani će ručak ili užinu kupovati u školi. Zar nije bolje – kao opcija – snabdevanje detete hranom koja je kući pripremljena u pogodnoj kutiji za užinu?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Hrana treba da bude uravnotežena. Proteini, masti, ugljeni hidrati, uključujući i voće i čokolade moraju da budu u meniju organizma koji se razvija. Promenite sadržaj kutije za ručak svakodnevno vašem detetu i trudite se da dobija raznovrsnu hranu.

Meni za nedelju:
Ponedeljak: ćufte, salata, nekoliko kriški jabuke, ili banana.
Utorak: pita sa mesom ili piletinom, štapići povrća (šargarepa, paprika) i voće.
Sreda: Salata sa testeninom (ne mora da se zagreje), komadi pečene piletine ili ćuretine, grožđe, nekoliko kriški čokolade (birajte onu sa komadima sušenog voća ili sa hrskavom rižom)
Četvrtak: mamin sendvič i zelena salata, kolačić od ovsenih pahuljica, voće.
Petak: palačinke punjene mesom i biljem ili loptice od sira, voćni kolač.

2. Hrana treba da bude bezbedna i zdrava. Potrebno je da bude sveža i sposobna da preživi van frižidera od tri do pet sati. Riba u bilo kom obliku se ne preporučuje. Zreli plodovi voća takođe nisu najbolja opcija. Ako vaše dete zaboravi ružičaste breskve, sledećeg dana možete naći na dnu ranca kompot, koji natapa knjige i sveske.

3. Hrana treba da bude dobro upakovana. Plastične kutije sa poklopcem su preporučljive ili specijalne kutije sa nekoliko pregrada, kako se mrvice kolača ne bi pomešala sa sosom jela. Ne zaboravite da obezbedite vašem đaku pakovanje vlažnih maramica.

4. Koliko god čudno zvučalo, ali hrana treba da bude moderna. Posebno kada je u pitanju tinejdžer. Deca vole kada zdrava hrana izgleda kao brza hrane. Potrudite se da napravite obrok koji će izgledati kao hamburger, ali sa štapičima šargareoe, od integralnog hleba, sa piletinom i svežim povrćem.

5. Šta ne treba stavljati u kutiju za užinu: grickalice u obliku krekera, čips, Kinder Surprise i žele bombone, dimljeni sir i kobasice, umaci, kao što su majonez i kečap sa nepotrebnim dodacima, slatki napici – sadrže previše šećera. Mi odrasli smo navikli na jake i slatke ukuse i objektivno ne procenjujemo količinu šećera u hrani.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije