Odviknite dete od pelena bez stresa

Odvikavanje od pelena ne bi trebalo biti težak i stresan posao. Sledite uputstva iskusnih roditelja i računajte da će vaše dete u roku od nedelju dana početi da koristi nošu.

nosa

Stavljajte dete na nošu nekoliko puta dnevno
Pustite ga da jede, pije i igra se na uobičajen način, ali ga na svakih petnaestak minuta stavljajte na nošu. Zatim mu stavite pelene koje će nositi dok ste na poslu. Po povratku kući, opet ga stavite na nošu. Treći dan, koristiće u potpunosti samo nošu.
Ako idete napolje, ponesite rezervnu nošu (praktična je i može se smestiti u kola) ili posećujte mesta za koja ste sigurni da imaju javne toalete.

Skinite dete u potpunosti
Ako vremenski uslovi to dopuštaju i temperatura u domu je prihvatljiva, pustite dete da se šeta po sobi golo ili samo u majici. Ako dete ne nosi pelenu, verovatno će staviti do znanja da mora obaviti nuždu. Tu priliku iskoristite da ga stavite na nošu. Nakon obavljanja nužde zajedno sa detetom pogledajte u nošu kako bi povezalo radnje. Istresite sadržaj u wc šolju, ukazujući mu na zvuk puštanja vode i vrtlog.

Nagradite dete
Svaki put kada dete iskoristi nošu, pohvalite ga. Zamolite rođake i prijatelje da učine isto. Nagrade za dobro obavljenu stvar dižu samopouzdanje, a deca najviše pažnje poklanjaju igračkama. Ako dete ima nezgodu dok piški, objasnite mu da se i to događa i da je to sasvim u redu.

Obavestite vaspitačice o promeni
Ukoliko u vrtiću skrente pažnju da ste u fazi odvikavanja od pelena, vaspitačice će dodatno imati u vidu vaše dete i povremeno ga pitati da li treba u wc. Pokušajte dovesti dete u vrtić malo ranije, kako biste mogli pratiti njegov odlazak u toalet i proverili radi li to ispravno.

Pokažite mu kako se to radi
Detetu možete pokušati objasniti, ali najbolje će naučiti ako mu pokažete. Učinite to na zabavan način i kroz igru.

Ograničite unos tečnosti pre spavanja
Pokušajte najmanje sat vremena pre spavanja detetu ograničiti unos pića. Poslužite večeru kasnije kako dete ne bi imalo potrebu za hranom i pićem pre spavanja i kako bi se probudilo suvo.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije