Pedijatri savetuju majkama da oko petog meseca polako počnu da uvode bebama čvrstu hranu, a ovu promenu u bebinoj ishrani najbolje je započeti voćem i žitaricama bez glutena (pirinčane ili kukuruzne pahuljice). Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.
Foto: Guliver/Thinkstock
Kod uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu, najvažnije je da se držite pravila da uvodite jednu namirnicu nedeljno, odnosno da postoji određen period između dve namirnice. Bebi za prvi put ponudite nekoliko kašičica kašice ili soka, a tu količinu povećavajte tokom narednih dana. Kada napokon pojede veću količinu može se smatrati da je ta namirnica prihvaćena i beba je spremna za uvođenje nove. Takođe, bilo bi dobro uvoditi namirnicu u obrok u jutarnjim satima kako bi se izbeglo da tokom noći dođe do mogućih reakcija na hranu. Voće obavezno prvo dobro operite, a tek onda ogulite koru i usitnite.
Obratite pažnju na higijenu tokom pripreme obroka i ograničite čuvanje voća u fižideru. Pazite da voće bude sezonsko, sveže, da nije tretirano pesticidima i da je u fazi sazrevanja. Izbegavajte agrume pre prve godine života, jer su citrusi najčešći uzrok alergija kod male dece.