26.11.2010 Moja Beba

Bake, deke i unuci

Odnosi među članovima porodice mogu da budu harmonični, ali su u najvećem broju slučajeva prožeti nesuglasicama i nesporazumima. Ovo se posebno odnosi na mlade bračne parove i njihove odnose sa starijima…

Bake, deke i unuci
Ne treba da vas čudi ni to kada se vašim mališanima lice prosto ozari kada im kažete: „Idemo kod bake i deke!“. Za bake i deke unuci predstavljaju vraćanje u mladost i šansu da još jednom nekažnjeno urone u svet detinjstva i fantazije, neopterećeni stresom vaspitavanja deteta. Međutim, oni često umeju da „pokvare“ dete preterujući u popuštanju i dozvoljavanju da im se unuče „popne na glavu“. S druge strane, roditelji kasnije imaju mnogo muke da ga vrate u red i nateraju da se ponaša prema roditeljskim, a ne prema pravilima bake i deke. Nemojte dozvoliti baka i dekama da se pravdaju čuvenom rečenicom: „Mi smo mislili najbolje…“, jer vi i vaš suprug od toga nemate baš ništa. Ono što oni misle da je najbolje ne mora da se poklapa sa vašim shvatanjima. Međutim, u interesu deteta je da živi i razvija se u harmoničnoj sredini, pa je zato veoma važno da bakama i dekama jasno date do znanja dokle smeju da idu, jer ćete u protivnom neminovno doći u sukob!

1. Usaglasite stavove
U svakom slučaju, bebini roditelji treba dobro da razmisle da li uopšte treba da angažuju bake i deke za čuvanje deteta, jer neki stariji parovi jednostavno nisu u dobroj formi i ne treba ih dodatno opterećivati. Osim toga, ophođenje prema sopstvenim roditeljima često zahteva poseban stepen „diplomatije“ i veštine „pregovaranja“, pošto se vaše i njihove ideje o vaspitanju često potpuno razlikuju. Zato savetujemo da, pre nego što dete poverite „baka servisu“ na čuvanje, porazgovarate sa njima i jasno im date do znanja šta je detetu dopušteno, a šta nije. U protivnom, svaki put kada uzmete dete iz „baka jaslica“, moraćete da „ispravljate krivu Drinu“ i da vraćate dete na stari kolosek. Zato, obratite pažnju na sledeće:

* Neka stan bude bezbedan
Stavite plastične zaštitnike u utikače i sklonite kristalne vaze i druge teške i lomljive predmete sa mesta na kojima deca mogu da ih dohvate. Praktična je i kočnica za fioke koje ne otvarate često. Sitne stvari poput dugmadi i perlica sklonite na sigurno, kao i lekove. Zaključajte sredstva za čišćenje i ostale opasne materije. Ako deca mogu da se popnu na ogradu terase, vrata terase stalno držite zatvorena.

* Ishrana
Objasnite baki (pošto je ona najčešće odgovorna za ishranu deteta) šta dete sme da jede, posebno ako je osetljivo na određenu vrstu hrane. Proverite da li imaju dovoljno visoku stolicu za dete, odnosno plastični pribor za jelo. Ukoliko nemaju, potrudite se da im obezbedite sve što je potrebno.

* Nega
Potrudite se da svojim roditeljima ostavite sve što im je potrebno za negu deteta: dovoljno pelena, kremu za guzu, vlažne maramice i ostala higijenska sredstva.

* Spavanje
Dete mora da se pridržava određenog režima spavanja i dok boravi kod bake i deke. Ukoliko bude promenilo ritam, ili naviklo na drugačiji „ritual“ kod uspavljivanja, imaćete muke da se vratite na staro. Ne zaboravite da detetu ostavite njegovu omiljenu plišanu igračku ili ćebence bez kojeg kod kuće ne može da zaspi, a svojim roditeljima objasnite nja kakav redosled je dete naviklo.

* Igranje
Kažite svojim roditeljima čime mogu umiriti dete i skrenuti mu pažnju kada je tužno ili nezadovoljno. Upoznajte ih sa tim koje su igračke opasne za njihovo unuče. Pored toga, korisno je da dete kod bake i deke ima igračke koje će tamo da stoje na određenom mestu, jer se većina male dece razočara kada ne pronađu omiljenu igračku na mestu gde su je ostavili.
Baka i deka treba da se, tokom igre sa unucima, obuku ležerno tako da ne bude problema ako se desi nešto nepredviđeno. Najbolje je i da vrata kupatila budu zaključana, pošto deca vole da se igraju sa vodom. Ako bake i deke budu pratile ove savete ništa im neće stajati na putu da provedu lepo poslepodne sa svojim unucima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije