31.03.2010 Ishrana Moja Beba

BLW JE SVETSKI HIT!

NEKA VAŠA BEBA OD DANAS RUČKA – SAMA!

U svetu je promovisan novi način ishrane beba nazvan „baby-led weaning“, što u prevodu znači da se dete hrani samo, bez kašičice i pomoći roditelja. Zvuči šašavo, ali videćete – uopšte nije glupo!

BLW (baby-led weaning) je način ishrane deteta pri kojem mama ne sedi pored njega i ne hrani ga kašičicom, već ga pušta da ono to učini samo – i to prstićima! Ovaj način hranjenja nastao je kao rezultat proučavanja ponašanja beba uzrasta sedam-osam meseci koje su imale starijeg brata ili sestru. Stručnjaci su primetili da ove bebe u svemu oponašaju stariju decu, pa i u jelu. Umesto da sačekaju mamu da im stavi portiklu i nahrani ih kašičicom, ove su bebe prstićima uzimale hranu iz sekinog ili batinog tanjirića i jele je prstima. Pri tome nisu birale namirnice, već su s podjednakim apetitom klopale voće, povrće, meso i žitarice. To je navelo lekare da ponude roditeljima ovakav način ishrane beba, jer su ustanovili da tako deca pojedu više, ne birajući vrstu namirnica.

Zašto je BLW postao popularan?

Osamdesetih godina prošlog veka lekari su savetovali majke da počnu sa uvođenjem sokića i voćnih kašica u bebinu ishranu već od trećeg meseca. S obzirom na to da tromesečna beba ne može samostalno da sedi, žvaće ili hvata hranu ručicama, logično je da su ih majke hranile kašičicom, držeći ih u poluležećem položaju. Međutim, u poslednjih pet-šest godina, stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju na roditelje da bebi ne daju ništa drugo osim mleka sve do navršenih šest meseci, te da uvođenje čvrste hrane započnu tek u sedmom mesecu. Za ovaj apel postoji i valjan razlog: bebinim probavnim organima potrebno je oko šest meseci da „sazru“ i postanu spremni da efikasno vare i druge namirnice osim majčinog ili adaptiranog mleka. Osim toga, šestomesečna beba čvrsto drži glavicu u uspravnom položaju i, uz podupiranje, može da sedi, pa je spremna da jede u sedećem položaju koji je najprimereniji za konzumiranje obroka. I najzad, u ovom uzrastu većina beba kontroliše pokrete ručicama, hvata predmete i prinosi ih ustima. Na osnovu svega navedenog, naučnici su zaključili da je beba ovog uzrasta sposobna da svoj obrok pojede uzimajući hranu iz tanjirića prstićima, bez korišćenja kašičice. E sad, postavlja se pitanje kako da to učini kada mame izmiksaju hranu do te mere da postane tečna i ne može da se uhvati? U tome i jeste štos: suština novog načina ishrane sastoji se u tome da se preskače faza pripremanja pirea i tečnih kašica, te se odmah prelazi na sledeću, kada se hrana gnječi viljuškom.

Koje su prednosti ovakvog načina ishrane?

Doktorka Džil Repli, koja već 25 godina radi kao pedijatar i stručnjak za ishranu pri UNICEF-u, zastupa ovakav način ishrane beba. Evo i zbog čega: njena istraživanja pokazala su da se bebe kojima roditelji dozvoljavaju da se same hrane uzimajući hranu prstićima, lakše uklapaju u porodičnu atmosferu, jer obeduju zajedno sa ostalim članovima porodice. Osim toga, retko kad odbijaju određene namirnice, manje se opiru novim ukusima i jedu raznovrsniju hranu od njihovih vršnjaka koje mame hrane kašicama u kojima nema nijedne grudvice. Nije retka pojava da mališani koji naviknu da im hrana „sklizne“ niz grlo, kasnije teško prihvataju namirnice čvršće teksture. To se ne dešava u porodicama u kojima bebe klopaju same jer one veoma brzo nauče da žvaću i mrve hranu desnima, a kasnije i zubićima. Za njih je to i odlična prilika da proučavaju izgled, ukus, teksturu i miris hrane uočavajući, pri tome, i razlike među njima. Dakle, umesto kašice i kašičice, ponudite svom čedu pripremljene namirnice, sitno iseckane, i pustite ga da ih samo uzima prstićima.

Kako BLW izgleda u praksi?

Većina šestomesečnih beba hranu uzima celom šakom jer još uvek ne umeju da se služe palcem i kažiprstom. One je ližu i sisaju bez obzira na to da li je reč o kuvanom brokoliju ili pečenoj jabuci, a nakon mesec-dva, nauče da je stave u usta, prožvaću i progutaju. Roditelji koji su se opredelili za ovakav način ishrane preporučuju da se u početku daje kuvana hrana u obliku kružića ili ona koja ima „drščicu“, jer beba može lakše da je uhvati celom ručicom i prinese ustima (šargarepa isečena na krugove, kuvani cvetići brokolija ili karfiola…). U početku će se dete igrati hranom, ali će brzo uočiti šta rade ostali članovi porodice, pa će početi da je prinosi ustima i da je sisa. Pustite je da pojede što je moguće više povrća ili voća, a zatim joj dajte da sisa (ili joj ponudite flašicu adaptiranog mleka). Vremenom će jesti sve više čvrste hrane, te će se smanjivati njena potreba za sisanjem, odnosno, flašicom. Primećeno je da bebe, koje se same hrane, veoma retko plaču, negoduju i odbijaju hranu. Za njih je ceo ovaj proces lepa i zabavna igra. Koje su negativne strane BLW načina ishrane? Broj namirnica koje su primerene bebinom uzrastu, a koje su pri tom pogodne da se termički obrade tako da zadrže oblik u kojem beba može da ih uhvati, zaista je mali. Zbog toga Džil Repli savetuje roditelje da bebi daju izgnječenu hranu koja je dovoljno gusta da dete može da je uhvati ručicama. Na taj način ćete izbeći jednoličnost. Najveća mana ovakvog načina ishrane je – nered! Dete će razbacivati hranu, te će više dospeti na pod nego u njegov stomak. Ovaj problem rešava se tako što se ispod bebine stolice za hranjenje prostre mušema, koju ćete nakon obroka istresti i obrisati.

Postoji li opasnost od gušenja?

Ako dete sedi u stolici za hranjenje uspravnih leđa i samostalno prinosi hranu ustima, verovatnoća da će u usta ugurati više nego što može da proguta, minimalna je. Kao što zna koliko snažno treba da povuče mleko iz dojke, a da se pri tom ne zagrcne, tako će znati i koliko hrane može da stavi u usta, a da se ne uguši. Pre će se zagrcnuti ako mu dajete kašicu kašičicom u kojoj ima više sadržaja nego što može da proguta! Ali, naravno, roditelji koji zagovaraju BLW način ishrane, bebu dok jede nikada ne ostavljaju bez nadzora.

Koje bebe ne bi trebalo ovako hraniti?

Ukoliko je vaše dete nedonošče, verovatno neće biti spremno za BWL u uzrastu od šest-sedam meseci, već nekoliko meseci kasnije. Osim toga, ako u vašoj porodici postoje slučajevi alergije ili netolerancije na određene namirnice, ovaj način ishrane nije pogodan, jer postoji mogućnost da beba pojede nešto što ne bi smela. Alergični mališani moraju stalno da budu pod nadzorom roditelja. Bebe sa urođenim manama vilice, takođe, ne mogu samostalno da se hrane, kao ni one koje pate od hroničnih digestivnih problema. Umesto zaključka Bez obzira na to da li smatrate da je ovo još jedna zapadnjačka ludost ili se slažete sa mišljenjem doktorke Džil Repli, ovaj način ishrane postao je veoma popularan među roditeljima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. A pošto znamo da se bebe međusobno ne razlikuju, bile one francuske ili srpske, trebalo bi sebi da postavite pitanje: Ako su njihovi roditelji uspeli, zašto ne bismo i mi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije