12.08.2010 Ishrana Moja Beba

Dojenje i bebine potrebe za tečnošću tokom leta


Ukoliko dojite svoju bebu svaki put kada ona to zatraži i ne ograničavate trajanje podoja, onda nije potrebno da joj dajete nikakvu dodatnu tečnost, čak ni tokom leta

Jedna od najčešćih zabluda kada je dojenje u pitanju jeste da se, čak i novorođenoj bebi, može davati čaj da ne bi bila žedna i da se malo „zavara“ da ne bi stalno tražila da sisa. U tom slučaju postavlja se pitanje: Ako treba zadovoljiti bebinu potrebu za tečnošću, zašto joj onda ne ponuditi vodu, već čaj?
Običaj davanja čaja potiče iz, ne tako davne, prošlosti kada se voda u ruralnim sredinama vadila iz bunara, pa su lekari savetovali konzumiranje čaja jer se na taj način voda obavezno prokuvava. U današnje vreme, ukoliko se dete doji na zahtev i pri tom se ne ograničava trajanje podoja, nije potrebno davati bilo kakvu dodatnu tečnost, čak ni tokom letnjih vrućina. Od početka do kraja podoja majčino mleko nije istog sastava, odnosno krajem podoja ono je mnogo vodenastije, nego na početku, tako da na kraju beba utoljava žeđ, čak i kada je napolju veoma vruće.

Šta ako beba ima grčeve?
U tom slučaju, bebi može da se da mala količina čaja, ali samo onog u čiji sastav ulaze biljke za koje je dokazano da deluju smirujuće na bebin stomačić. Naravno, nije potrebno da se napominje da takvi čajevi NE SMEJU da budu zašećereni, kao i to da se kupuju isključivo u apotekama. Nije važno za čiji proizvod ćete se opredeliti, već da je taj proizvod namenjen bebama i da je efikasan.

Manja potražnja – manja proizvodnja
Imajte na umu da svaka dodatna tečnost koja se daje bebi smanjuje količinu mleka koju će ona posisati, a to se opet negativno odražava na produkciju mleka u dojkama. Pošto proizvodnja mleka funkcioniše na jednostavnom principu ponude i potražnje, nije teško zaključiti da – onoliko koliko se potroši, toliko će se i proizvesti. I onda, kako se smanjuje potražnja (jer je beba u međuvremenu dobila neku drugu tečnost), dolazi do smanjenja proizvodnje mleka i do čuvene rečenice koju većina majki tada izgovara: „Nemam dovoljno mleka. Beba ne dobija dovoljno mleka, trebalo bi da je dohranjujem.“

Oprezno sa biljkama
Kada se govori o davanju biljnih čajeva novorođenim bebama, pa makar i u količinama koje ne mogu da ugroze proces dojenja, treba da znate da biljna hrana nije preporučljiva za bebe mlađe od šest meseci, a i nakon tog uzrasta treba da budete oprezni i da se opredelite za čajeve proverenih proizvođača koji su namenjeni isključivo bebama. To je važno jer su vrste lekovitog bilja u tim čajevima pažljivo odabrane, kao i njihove koncentracije. Ako se pridržavate uputstva za pripremanje takvog čaja, ne može da se dogodi da koncentracija eteričnih ulja i drugih supstanci bude prejaka za bebin nežan stomačić.

Konfuzija u bebinoj glavi
Ako je reč o bebi koja sisa, onda nije loše da pomenemo i to da beba prilikom sisanja dospeva u konfuzno stanje jer načini sisanja cucle i flašice, s jedne strane, i majčine bradavice s druge, potpuno su različiti. Što je beba mlađa, to je njena zbunjenost veća i može da dovede do odbijanja dojke, što predstavlja veliku štetu za njen napredak!
Međutim, ako se beba hrani na flašicu i dobija isključivo adaptiranu mlečnu formulu, onda je dodavanje tečnosti u obliku sterilizovane bebi-vode ili bebi-čajeva dozvoljeno, naročito leti, ali ne i u količinama koje bi umanjile bebinu potrebu za mlekom.

Svetski trend
Preporuka Svetske zdravstvene organizazije (WHO) jeste da majke svoje bebe treba da doje najmanje šest meseci i da im u tom periodu ne daju nikakvu dodatnu tečnost. Dokazano je da majčino mleko zadovoljava sve bebine potrebe za hranom, pa se zato preporučuje da se beba doji na zahtev, a ne prema unapred određenoj satnici. U skladu sa ovom preporukom, zaključujemo da svako dodatno davanje tečnosti u prvih šest meseci bebinog života podrazumeva ometanje procesa dojenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije