25.10.2016 Razvoj bebe

Pesme, igračke, maženje: Kada će beba početi da pamti?

Kada će beba početi da pamti trenutke, igračke i tako početi da stvara uspomene? Ovo pitanje postavljaju mnogi roditelji.

Memorija vaše bebe ne funkcioniše kao ona kod odraslih jer beba nije u stanju da razmišlja o pozadini svake emocije i događaja, pa bebe više stvaraju osećaje i sećanja o udobnosti i prisnosti koju doživljavaju. U početku se beba oslanja na ono što joj je poznato kao proceduralna memorija, a to su stvari poput sisanja, gutanja, proizvodnje zvukova i na kraju puzanje i hodanje.

Oko 6. nedelje beba počinje da gradi semantičku memoriju poznatu i kao opšte znanje. Ovo pomaže bebi da prepozna roditelje, da spozna koja hrana joj je ukusna, a koja ne, a kasnije će zapamćenim predmetima učiti imena. Pamćenje se razvija prirodno, ali postoje i jednostavni načini kako pomoći bebi u tome.

Kada će beba početi pamtiti trenutke, igračke i tako početi stvarati uspomene?

Stimulacija mozga
Iskustva koja stimulišu bebin mozak odgovorna su za skladištenje sećanja i podstiču stvaranje novih neuronskih veza u bebinom mozgu. Milujte bebin stomak perom, gurajte gumenu igračku pod vodu i dopustite detetu da predmete oseti pod prstima.

Ponavljanje je majka mudrosti
Pamćenje je fino ugađanje već formirane veze u mozgu, a taj proces zahteva mnogo ponavljanja pre nego dete zapamti. Pesme, igre, maženje i neprestano ponavljanje tajna su uspeha.

Razgovarajte što više
Deca čiji roditelji često razgovaraju s njima imaju veći vokabular i počinju govoriti ranije jer skladište mnoge reči koje čuju u svoju memoriju. Nakon što beba počne tepati govoru pridružite smešak i kontakt očima.

Osmeh
Deca mnogo bolje pamte kada je radnja popraćena pozitivnim emocijama, stoga ne skidajte osmeh s lica i pozitivan ton u glasu!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije