18.07.2011 Moja Beba

Vesele igrice sa vodom

Postoji niz interesantnih i poučnih igrica koje možete pokazati svom detetu za vreme kupanja, a mi ćemo vam pomoći da ih osmislite…

Većina mališana se u vodi oseća prijatno. To je sasvim razumljivo jer su u vodi „plivali“ devet meseci pre nego što su ugledali svetlost dana. Zbog toga većina dece voli da se brčka u kadi. Ako pak nije tako, evo „trikova“ pomoću kojih će vaš mališan zavoleti kupanje…

PENA
Penu vole sva deca. Sipajte u kadu malo šampona ili kupke, a zatim zajedno sa detetom rukama mešajte vodu dok se ne pojavi pena (podjednaku pažnju posvetite obema ručicama). Ovo je odlična vežba za razvijanje motorike.

CEĐENJE
Pomoću malog sunđera (treba da bude toliko mali i mekan da može da stane u dečju šaku) prelivajte vodu iz jedne posude u drugu. Kako se to radi? Spustimo sunđer u posudu sa vodom, sačekamo da upije dovoljno tečnosti, a zatim ga prenesemo u drugu posudu, stisnemo i iscedimo vodu. Deca uživaju u ovoj igri jer je za njih svojevrsno „čudo“ što se iz sunđera cedi voda i puni posuda.

VEŠTAČKA KIŠA
Dovoljno je da kupite kanticu za zalivanje koja ima rupičasti poklopac i – kiša je tu! Polivajte sve igračke koje se nalaze u kadi, penu koju ste prethodno zajedno napravili (to je deci naročito interesantno), a zatim i ruke vašeg deteta.

SIPANJE „SUPE“
Pokažite detetu kako pomoću kutlače može da presipa vodu iz jednog lončeta u drugi. Dvogodišnjaci vole da oponašaju odrasle, pa će im upotreba kutlače biti zabavna. Kada nauči da drži kutlaču u kadi, predložite mu da sipa „supu“ u tanjire, ali da je ne prospe.

HVATANJE LOPTICA
Potrebno vam je malo sito ili cediljka, deset pingpong loptica, činijica i plastična posuda sa udubljenjima (ona u kojoj se čuvaju jaja). U činiju sa vodom stavite loptice. Recite detetu da pomoću sita vadi jednu po jednu lopticu, te da ih stavlja u posudice za jaja.

SLANA VODA
Recite detetu da je lakše plivati u slanoj nego u slatkoj vodi, a zatim mu to i demonstrirajte. Uzmite dva nekuvana jajeta, so i dve posude sa vodom. Pažljivo spustite jedno jaje u posudu i posmatrajte kako tone. U drugu posudu sipajte so i dobro promešajte (što je voda toplija, to više soli može da se rastvori u njoj, a na taj način povećava se gustina vode). Spustite jaje u slanu vodu i ono će plutati. Videćete, dete će biti oduševljeno ovim trikom.

PLIVAJU ILI TONU?
Recite detetu da neke stvari mogu da „plivaju“, a neke ne. Stavite na tacnu nekoliko različitih predmeta: kamen, sunđer, papir, kašiku, manje igračke, te mu predložite da pogađa šta će da „pliva“, a šta da potone. Zatim spuštajte jedan po jedan predmet u vodu i posmatrajte šta se dešava. Neka vaše dete na osnovu toga grupiše predmete na one koji 1. tonu, 2. „plivaju“, 3. tonu tek kada se natope vodom. Proverite da li ih je pravilno klasifikovalo.

ŠARENE KAPLJICE
Za ovaj eksperiment potrebna vam je obična pipeta, čaša i voda u boji (možete je ofarbati temperama ili prehrambenim bojama), bela kutija za sapun sa okruglim udubljenjima ili prozirna plastična tacna iz bombonjere. Pipetom uzmite obojenu vodu, pažljivo prenosite do kutijice i sipajte kap po kap u udubljenja. To je odlična vežba za razvoj fine motorike.

DA LI VODA IMA OBLIK?
Uzmite nekoliko plastičnih posuda različitog oblika i veličine, merni bokal i kutlaču. Neka vaše dete sipa po dve kutlače vode u svaku posudu (ako je grlo suviše usko, psolužite se levkom). Objasnite mališanu da voda nema oblik, već da poprima oblik predmeta u kom se nalazi. Zatim tražite da vam odgovori u kojoj posudi ima najviše vode. Deca obično pokažu na najveći sud, ali ne zaboravite da ste u svaku posudu sipali istu količinu vode (po dve kutlače). Da biste to dokazali vašem detetu, sipajte redom vodu iz svake posude u merni bokal.

PRANJE VEŠA
Sve devojčice žele da liče na svoje mame. Pa, hajde da napravimo pravu perionicu. Stavite dva lavora sa vodom jedan do drugog i uzmite dva komadića sapuna (jedan za sebe, drugi za dete). Uzmite veš, recimo, odeću za lutke. Pokažite budućoj domaćici kako da potopi, nasapuna i pravilno opere veš. Vaši pokreti treba da su jasni i ne suviše brzi. Demonstrirajte joj i kako se pravilno ispira i cedi veš, a zatim ga raširite i zajedno okačite štipaljkama.

MORSKA FLOTA
U kupatilu je, za samo nekoliko minuta, moguće formirati čitavu flotu. Napravite brodiće od papira ili se poslužite orahovim ljuskama, plutom, komadićima stiropora… Napunite kadicu vodom, pa spustite „flotu“ u vodu. Recite detetu da ako želi da pokrene brodiće, mora snažno da dune u vodu da bi se napravili talasi koji će ih „pogurati“. Inače, ovo je dobra vežba za jačanje pluća. Ako želite, napravite „kišu“ i „oluju“ pomoću kantice za prskanje ili talasanjem vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije