27.02.2016 Zdravlje bebe

Komunikacija dodirom: Relaksirajte bebu masažom

Čulo dodira je prvo koje stičemo i poslednje koje nas napušta, pa stoga ne treba da čudi što nas milovanje i nežni dodiri najbolje opuštaju. Tako je i s bebama…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Koža, kao najveći i najosetljiviji ljudski organ, predstavlja naš prvi komunikacijski
kanal. Neki je čak nazivaju i spoljnim mozgom. Čulo dodira omogućava organizmu da prima razne senzacije iz spoljnjeg sveta, te da tako spoznaje svoju okolinu.

Razvoj i rast kože te njena osetljivost menjaju se tokom života, ali to sve zavisi i od kvaliteta spoljnjih stimulacija koje prima. Jedan od načina podsticanja i unapređenja razvoja, pogotovo u najranijim mesecima bebinog života, realizuje se
upravo dodirom. Koliko često ljubimo, grlimo, nosimo, masiramo svoju bebu/dete
sve češće su teme blogova, članaka, foruma, ali i istraživanja, stručnih radova. Verovatno s razlogom.

Zašto dodir?
Vreme je postalo luksuz, a brz život, prezaposlenost, otkazi, svakodnevni problemi
i frustracije – stil života većine populacije. Nažalost, često nam se dešava da upravo zbog takvog životnog stila zaboravljamo da je kvalitetno vreme provedeno s mališanima neophodno za uspešan i pravilan razvoj, pogotovo u prvim godinama života. Jedno je biti prisutan tokom odrastanja, a drugo samo mu prisustvovati. Osluškivanje bebe te razumevanje i prihvatanje njenih komunikacijskih veština vodi u spontani dijalog. Upravo taj dijalog neophodan je da bi se razvio intiman odnos između roditelja i dece, unutar kog nas, hteli mi to priznati ili ne, same bebe uče kako postati roditelj.

Masaža beba, kao jedan od esencijalnih i neophodnih sastojaka zdravog odrastanja, predstavlja prvenstveno prirodan, interaktivan pristup, putem kog možemo biti samo na dobitku, kako mi kao roditelji, tako i naša deca danas, odnosno odrasli ljudi sutra.

Blagodati masaže
Iskustva porodica koji su prošle kroz obuku, pokazuju da ovaj program ima mnoštvo blagodati, kako za bebu, tako i za čitavu porodicu. Najpreglednije je možda navesti uopštenu selekciju tih benefita, kao što su: interakcija, stimulacija, olakšanje i relaksacija.

Interakcija u sklopu masaže unapređuje:
– promociju vezivanja s bebom
– verbalnu i neverbalnu komunikaciju
– razvoj poverenja i samopouzdanja
– korišćenje svih čula
– osećanje ljubavi i poštovanja

Masaža može stimulisati:
– cirkulaciju
– digestivni sistem
– hormonski i imunološki sistem
– koordinaciju i ravnotežu
– učenje i koncentraciju
– mišićni razvoj i rast
– telesnu svesnost

Masaža beba može da olakša:
– gasove i grčeve
– mišićnu napetost i lakšu bol
– rast zubića
– zatvor

Masaža promoviše relaksaciju kroz:
– bebin bolji san
– fleksibilnost mišićnog tonusa
– regulaciju ponašanja
– obostranu smirenosti
– redukovanje hormona stresa

Pored navedenih prednosti, valja pomenuti i neke od benefita koje roditelji mogu dobiti kroz obuku, kao što su: bolje razumevanje svoje bebe i otkrivanje njene jedinstvenosti, kvalitetno provedeno vreme sa detetom, povećavanje samopouzdanja te unapređenja roditeljskih veština, smanjenje mogućnosti postnatalne depresije, druženje s drugim roditeljima. Korist od ove obuke može se reflektovati i dublje, na celu familiju, ali i na društvo u kom živimo.

Kako izgleda obuka roditelja?
Obuka roditelja, koju čini nekoliko susreta, sastoji se od praktičnog i teoretskog dela. Odvija se u intimnoj i opuštenoj atmosferi, a poštuju se prvenstveno bebine potrebe. Takođe, materijal za roditelje, kao i ulje, obezbeđen je tokom kursa. Roditelji dolaze na obuku sa svojim mališanima i već od prvog časa počinju da praktikuju i primenjuju naučeno. Na ovaj način omogućava se i očevima da se povežu i komuniciraju sa svojim mališanima.

?????????Pročitajte i… Masaža beba podstiče jačanje imuniteta!

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije