pregled pred upis u prvi razred
22.07.2016 Novi broj

Kako znati da li dete pati zbog bola rasta?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Koliko dece se suočava sa ovim bolom?
Do sada nije naučno dokazano da zbog rasta decu bole kosti. Uprkos toj činjenici pedijatri govore o „bolu zbog rasta“ i veruju da se svako treće dete u određenom uzrastu suoči sa ovim problemom.

Kako da znam da li dete pati zbog bola rasta?
Još uvek ne postoje nikakvi laboratorijski pregledi, ni snimanja koja bi eventualno ukazala na uzroke tegoba koje se najčešće javljaju u nogama. Međutim naučnici tvrde da su za ove bolove odgovorni hormoni rasta koji se luče tokom noći. Oni podstiču brži rast, uzrokujući jednu vrstu bolova na vezivnoj opni koja obavija kosti. Zbog svega ovoga naučnici smatraju da je to upravo razlog što se ovi specifični bolovi javljaju u večernjim satima i tokom noći.

U kom uzrastu se obično javljaju bolovi?
Većina mališana prve bolove oseti već u predškolskom uzrastu, ali ponekad se oni javljaju i kod dece u školskom uzrastu. Međutim, sve češće se dešava da bolove imaju i mališani stari između tri i pet godina, kod kojih je teško utvrditi gde osećaju bol i od čega on potiče. Iza bolova u nogama može da se krije prelom, fraktura tipa „zelene grančice“.

Da li je moguće utvrditi mesto bola?
Nije, upravo to je tipično za ovaj problem. Ukoliko pitate svoje dete gde ga boli, ono nažalost neće znati tačno da opiše gde ga zapravo boli. Bol se javlja negde između članka i kolena, veoma retko u predelu butina, a još ređe u rukama odnosno šakama.

Šta je karakteristično za ovu vrstu bola?
Bol koji je uzrokovan rastom ne javlja se nikad danju, niti zbog nekog opterećenja. Ako vam se dete u šetnji ili u igri požali na bol, onda verovatno nije reč o bolu zbog rasta. Taj bol, može da bude i veoma jak ako je dete tokom dana bilo fizički aktivno. Tipično za ovaj bol jeste to da se ne javlja odmah. Recimo dete je došlo iz škole ili vrtića i ceo dan je bilo veselo. Međutim kako dođe veče, vaše dete počinje da se žali na bol, a sledećeg dana oseća se sasvim dobro.

Kako da pomognete detetu?
Ukoliko vam se dete žali na bolove, možete mu dati paracetamol ili brufen, a ako mu nakon toga ne bude bolje, bolovi su verovatno uzrokovani nečim drugim. Efikasna su i homeopatska sredstva, u dozi koju preporuči doktor homeopatije. Ukoliko su bolovi konstantni i traju duže od tri nedelje najbolje bi bilo da dete uradi laboratorijske analize. Za ovaj bol je karakteristično da pauza između dva napada bola obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko godina.

Koji su pokazatelji da se bol javlja iz drugih razloga?
Važno je da znate da postoje bolesti koje se takođe manifestuju bolovima u nogama, ali one se otkrivaju laboratorijskim testovima i radiološkim metodama. Bolovi koji se javljaju iznenada, a ne može tačno da im se utvrdi mesto, ali koji su toliko jaki da dete ne može da trči, mogli bi da ukažu na u većini slučajeva, bezopasnu infekciju zgloba kuka, koja može da se javi u detinjstvu. Ukoliko vam se dete žali na bol i pokaže vam tačno mesto bola, trebalo bi to mesto da obeležite hemijskom olovkom i odvedete ga kod lekara. Jutarnji bol i ukočenost zglobova takođe mogu biti signali upozorenja koje treba obavezno ispitati.

Pročitajte još…Šta izaziva poremećaj rasta kod dece
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije