Tokom trudnoće, možda ćete se susresti sa mučninama, gorušicom i gubitkom apetita. Međutim, redovna i zdrava ishrana od suštinskog je značaja dok ste u drugom stanju…
Foto: Gulliver/Thinkstock
Trudnicama je potrebno da unose kalorije i namirnice bogate folnom kiselinom, kako bi se smanjio rizik od urođenih mana. Konzumiranjem zdravih tečnosti, poput voćnih sokova, sokova od povrća i mleka sa niskim procentom mlečne masti, svom obroku lako možete dodati na kaloričnosti.
Značaj zdrave ishrane
Slab unos zdrave hrane može uticati na rast i razvoj bebe. Masna hrana, poput čipsa i slatkiša, ne mora u potpunosti da se izbaci iz ishrane, ali imajte na umu da ove namirnice nemaju esencijalne nutrijente potrebne za rast vaše bebe.
Potrebe u ishrani
Svaka žena je različita i oko specifičnih zahteva trebalo bi da se konsultuje sa svojim lekarom. Ipak u ishranu trudnice svakako bi trebalo uvrstiti čiste proteine, nemasno mleko, porcije voća i povrća i integralne žitarice.
Vremenski okvir obroka
Generalno, potrebno je jesti četiri do šest malih obroka dnevno, tokom trudnoće. Manji, ali češći obroci ublažavaju gasove, mučninu i gorušicu.
Hrana koju treba izbegavati
Pored alkohola, dok ste u drugom stanju izbegavajte ribu poput ajkule, sabljarke i skuše. Ne preporučuje se ni upotreba klica, sirovog mesa, prekuvanih jaja i mesa, kao i nepasterizovanih sireva.
Kilaža
Većina trudnica dobije 11 kg na težini. Majke koje su neuhranjene, odnosno imaju manje kilograma nego što je potrebno u odnosu na njihovu visinu, trebalo bi da se ugoje do 18 kg kako bi smanjile rizik od urođenih mana kod beba. Kod gojaznih majki, kilažu bi bilo poželjno smanjiti. Trudnica ne bi trebalo da se ugoji više od prosečnih 11 kg, jer to može povećati rizik od dobijanja trudničkog dijabetesa i visokog krvnog pritiska.