24.02.2015 Porođaj

Pomozite sebi: 11 efikasnih načina kako da olakšate porođaj

Pročitajte savete stručnjaka kako da uz pomoć jednostavnih metoda skratite vreme svog porođaja i učinite ga manje bolnim.

ID-100179905

Umesto da uživate u svakom trenutku blagoslovenog drugog stanja, vi strahujete jer vam iz glave ne izlazi misao o tome šta vas čeka na kraju „devetomesečnog putovanja“? Evo saveta koji će vam pomoći kako da svoj porođaj učinite bezbolnijim i na vreme se pripremite za ovaj važan čin.

1. Budite u kondiciji
Umerena fizička aktivnost tokom trudnoće povećava izdržljivost, pa su veće šanse da će vam porođaj proći bez komplikacija. Stoga, upišite se na časove joge ili fitnesa za trudnice.

2. Edukativne radionice
Preporučuje se odlazite na psihofizičku pripremu u manjim grupama, kako biste brže i interaktivnije usvojili nova znanja.

3. Oslonite se na partnera
Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje tokom trudnoće imaju kontinuiranu podršku partnera, majke ili nekog trećeg, imaju 25 odsto viće šanse da im porođajni bolovi budu slabiji. Stručnjaci tvrde da je to zbog toga što su trudnice opuštenije kada znaju da u okolini imaju nekog ko će im pritrčati u pomoć kad god je to potrebno.

4. Pažljivo sa grickalicama
Izbegavajte čipseve i grisine jer oni su prepuni soli i utiču na to da organizam brzo izgubi vodu. Kada je telo dehidrirano, onda postajete nervozni i više razmišljate o bolu tokom porođaja.

5. Tuširajte se
Kada god osetite da ste nervozni, istuširajte se. Bol može da bude prouzrokovan napetošću mišića, a oni se najbolje opuštaju pod mlazom mlake vode.

6. Pokušajte da se ne opterećujete
Slušajte opuštajuću muziku, okružite se prijatnim mirisima i bojama. Porođaj je za svaku buduću mamu velika nepoznanica, ali imajte u vidu da vas na kraju tog putovanja čeka vaše čedo.

7. Na porođaju: Disanje
Taktično disanje pomaže da se fokusirate na kontrakcije koje se dešavaju, kao i da se opustite između intenzivnih bolova.

8. Masaža
Većini žena masaža na porođaju izuzetno prija i umanjuje bol. Ukoliko je sa vama partner, zamolite ga da vam izmasira ramena, leđa, ruke ili stopala.

9. Budite otvoreni za epidural
Iako ste možda odlučili da se prirodno porodite bez ikakvih pomagala, razmislite i ovoj opciji kada dođete na porođaj. Moguće je da ste precenili sebe i svoj prag bola, ali nemojte se zbog toga nervirati.

10. Hodajte
Kada krenu kontrakcije najgora stvar koju možete da uradite jeste da krenete da paničite i da ležite u krevetu. Imajte u vidu da će porođaj ipak potrajati nekoliko sati, pa u međuvremenu šetajte kako bi gravitacija učinila svoje.

11. Opuštanje u kadi
Porođaji u proseku traju između 10 i 14 sati, pa će vam u nekom trenutku zatrebati relaksacija. Kada sa vodom prijatne temperature, opustiće vaše telo, i manje ćete osećati kontrakcije. Nakon takvog polučasovnog tretmana porođaj će ići mnogo brže (na žalost u našim porodilištima uglavnom ne postoje kade za porođaj, ali možete sebi priuštili trenutke opuštanja u kućnim uslovima, u danima pre porođaja).

Izvor: Yumama
Foto: Freedigitalphotos.net/Victor Habbick
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije