termin porođaja
20.01.2022 Porođaj

Termin porođaja: Kada ću se TAČNO poroditi?

Nemojte se iznenaditi ako vas beba pusti da čekate duže nego što ste očekivali, jer se samo 5% beba rodi na dan procenjen kao termin porođaja.

Datum porođaja koji je odredio vaš lekar, urezao vam se u pamćenje, baš kao i datumi ostalih važnih događaja u vašem životu? No, i sami znate, zbog iskustava vaših prijateljica, da ovaj termin i nije baš uvek precizan, te da se najvažniji događaj obično dešava pre, ili posle, označenog datuma. Samo 4 % budućih mama porađa se na dan koji je izračunao lekar, a postoje brojni faktori koji određuju da li će beba stići na svet nešto ranije, ili nešto kasnije. Dakle, realnije je da određeni datum posmatrate okvirno, a ne kao precizno određen dan vašeg porođaja.

Beba je spremna da se rodi između 37. i 42. nedelje trudnoće, i ako se rodi tokom tih pet nedelja, smatra se da se rodila u terminu, što znači da se razvila dovoljno za život van materice. Tako da je termin porođaja samo jedan datum u sredini tog perioda od pet nedelja, određen računicom srednje vrednosti, a većina beba će se roditi u okviru dve nedelje pre ili posle njega.

Verovatni termin porođaja

Na koji način je određen vaš termin za porođaj u ordinaciji? Trudnoća očigledno započinje u trenutku začeća. No, budući da se ovaj trenutak nikada ne može precizno znati, teško je odrediti koliko dugo je žena u drugom stanju. Jedan od načina da procenite očekivani termin za porođaj jeste dodavanje 280 dana (ili 40 nedjelja) na datum prvog dana vaše zadnje menastruacije. (Pročitaj i: Računanje termina porođaja)

No, zbog činjenice da većina žena ne može da se seti tačnog datuma početka zadnje menstruacije, ova procena nije naročito pouzdana. Zbog toga se pravi druga procena na osnovu veličine bebe i stepena razvoja u trenutku prvog ultrazvučnog pregleda (obično između 8. i 14. nedelje). Međutim, ni datum određen na ovaj način nije naročito precizan, jer se samo 70% mama porađa u okviru deset dana od procenjenog termina za porođaj.

Zašto termin porođaja nije precizan?

Još jedan faktor, koji narušava mogućnost preciznog određivanja termina za porođaj, jeste to što se ne zna koliko je potrebno oplođenoj jajnoj ćeliji da se inplantira u materici. Naime, da bi se oplođena jajna ćelija “zakačila” za zid materice potrebno je nekoliko dana. Neka istraživanja su pokazala da što je duži period između ovulacije i implantacije, duža je i trudnoća. Ako je ovaj period trajao između šest i osam dana, onda je prosečno trajanje trudnoće 258 dana. Ukoliko je period trajao između 10 i 12 dana, dužina trudnoće je u proseku 264 dana.

Zaista je fascinantno na koji način tako rani događaji, nedeljama pre nego što žena spozna da je u drugom stanju, utiču na dužinu trudnoće i termin za porođaj.

Faktori koji utiču na trajanje trudnoće

Sasvim je logično da je dužina ciklusa u vezi sa dužinom trudnoće, jer žene sa dužim ciklusom mogu da zatrudne nešto kasnije nakon okonačanja menstruacije, a postoje i određeni naučni rezultati koji podržavaju ovu tvrdnju. Ipak, duži menstrualni ciklus nije obavezno uslov za dužu trudnoću.

Istraživanja pokazuju da trudnoća duže traje kod žena sa dužim ciklusom…

Od 26 do 27 dana: U proseku, trudnoća traje 276 dana

Od 26 do 28 dana: U proseku, trudnoća traje 279 dana

28 dana: U proseku, trudnoća traje 283 dana

30 dana: U proseku, trudnoća traje 280 dana

Od 33 do 36 dana: U proseku, trudnoća traje 282,5 dana

Blizanačka trudnoća

Ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći, onda je sasvim moguće da će ta činjenica od starta uticati na dužinu trudnoće i na procenu termina za porođaj. U proseku, blizanci se rađaju tri nedelje pre određenog termina, a trojke čak i ranije od toga. Prema medicinskim statistikama, prosečna dužina trudnoće je 37 nedjelja, kod blizanaca, a kod trojki je 33 nedelje.

Kalkulacije o dužini i toku trudnoće se zasnivaju na egzaktnim, ali i na nepredviđenim faktorima. Ipak, najvažnije je da sačuvate vaše i zdravlje bebe, da slušate vašeg lekara, ali i vaše telo, te da budete spremni za dolazak bebe na svet, u bilo koje vreme u rasponu od nekoliko nedjelja.

Starost majke

Što ste mlađi, time trudnoća traje kraće…

23 – 25 godina: U proseku, trudnoća traje 264 dana

26 – 28 godina: U proseku, trudnoća traje 267 dana

29 – 31 godinu: U proseku, trudnoća traje 270 dana

32 – 40 godina: U proseku, trudnoća traje 274 dana

Težina majke

Sudeći prema medicinskim statistikama, ukoliko je vaš BMI veći od 30, veća je verovatnoća da se porodite pre 37 nedelje.

Broj trudnoća

Ukoliko očekujete vaše drugo, ili treće dete, onda je moguće preciznije odrediti termin za porođaj. Istraživanja pokazuju da je iskustvo prvog porođaja najbolji pokazatelj porođaja sa drugim detetom. Dužina prve trudnoće je obično najbolja mera za prirodnu dužinu trudnoće. Dakle, ako ste prvu bebu rodili u 39. nedelji, velike su šanse da će i druga beba stići u isto vreme.

Da li ću se poroditi na termin?

Ovo je pitanje na koje ni kristalna kugla ne može da da odgovor sa preciznošću. Ipak, naučnici su analizirali podatke o trudnoćama i terminima porođaja i izračunali kolike su šanse da se porodite baš na dan koji se smatra vašim VTP.

7,65% trudnica se porodi 3 nedelje ranije

14% trudnica se porodi 2 nedelje ranije

25% trudnica se porodi nedelju dana ranije

40% trudnica se porodi na utvrđen termin (40 nedjelja)

16,5% trudnica se porodi nedelju dana kasnije

2,5% trudnica se porodi dve, ili više nedjelja kasnije

I godišnje doba utiče na termin

Da li ste znali da vremenski uslovi/godišnje doba može da utiče kada će otpočeti porođaj? U jednoj bolnici u Barseloni, lekari su primetili da žene u zadnjim nedeljama trudnoće često rađaju bebe pre utvrđenog termina, nakon perioda veoma toplog vremena. S druge strane sveta, stručnjaci iz Montreala su registrovali da se žene, koje su u 37. i 38. nedelji trudnoće, obično ranije porađaju kada se temperatura vazduha održava nekoliko dana na 32 stepena.
još iz kategorije