kako izabrati dobra kolica za bebu
20.01.2022 Moja Beba

Šta je važno kada kupujete kolica?

Kada čekate bebu, neminovno stalno iznova pravite spisak stvari neophodnih za novorođenče. Jedna od krupnijih stavki, koje zaista zahtevaju da upoznate tržište  i pažljivo izaberete, jeste kupovina kolica za bebu. Zato, ekipa mojabeba.rs napravila je ovaj vodič koji će vam pomoći da saznate kako da odaberete dobra kolica za vašu bebu.

Šta je važno na kolicima za bebu?

Birajte tropoložajna kolica

„Ležeća“ kolica su praktična za novorođenče, ali ih već za nekoliko meseci nećete moći koristiti. Zbog toga, nabavite ona koja imaju tri položaja (ležeći, polusedeći i sedeći) jer njih ćete moći da koristite sve dok dete ne prohoda (pa i duže!). (Pročitajte i: Šoping vodič: Korisni saveti za kupovinu kolica)

Kolica moraju biti laka

Ako živite u zgradi koja nema lift, nabavite kolica koja nisu teška i koja se jednostavno sklapaju, po mogućnosti i jednom rukom (u drugoj mame obično drže bebu!). Preporuka je da kolica ne teže više od 7 – 9 kilograma. Najlakše ćete testirati kolica tako što ćete ih sklopiti i pokušati da podignete jednom rukom. Ako uspevate – to je to!

Zimska navlaka za kolica

Ovo je jedan od korisnih dodataka za kolica. Iako „zimske“ bebe možda ne idu tako često napolje, sigurno je da nećete provesti sve zimske mesece zatvoreni u kuću ili stan. Čim je temperatura iznad nule, beba je spremna za izlazak napolje. Neke mame više vole nosiljke raznih vrsta, jer tako njihovo telo dodatno greje bebu, ali sasvim je u redu i da vaš izbor bude vožnja kolicima. Zimska navlaka sačuvaće bebu od udara hladnoće, vetra i padavina.

Koliko koštaju dobra kolica za bebe?

Cena nije uvek merilo kvaliteta, pa je to slučaj i sa kolicima. Činjenica je da ne bi trebalo da birate najniži cenovni rang, prosto zbog materijala koji se koriste. Najjeftiniji materijali nemaju otpornost i izdržljivost potrebnu da kolica isprate više od jedne bebe. Ipak, „brendirana“ kolica koja su moderna i čije cene su više i od dve prosečne plate, nisu uvek bolji izbor od kolica srednje klase.

Vezivanje bebe u kolicima i bezbednost

Kada beba poraste i počne da se „vozi“ u sedećem položaju, počeće da „čačka“ plastičnu kopču na sigurnosnim kaiševima, pa je veoma važno da ona ne može lako da se otvori. To, naravno, ne znači da treba da bude kao „lavlja kandža“, dovoljno je da beba ne može sama da je „raskopča“.

Odaberite kolica u kojima postoji i kaiš koji se provlači između bebinih nožica jer će u protivnom, kada poraste, dete moći lako da se „izmigolji“ iz kolica.

Točkovi koji se okreću u svim smerovima

Svakoj mami je važno da se kolica lako kreću i ne zapinju. Zbog toga, odaberite ona sa točkovima koji se okreću u svim smerovima. Kočnica na točkovima mora da bude pouzdana i dovoljno jaka da „drži“ zakočena kolica, čak i na nizbrdici. (Saznajte i : Kolica za putovanja)

Visina ručki na kolicima za bebe

Ovo je „stavka“ o kojoj se retko vodi računa, ali to ne znači da je nevažna. Pri izboru kolica, vodite računa da visina ručki može da se podesi prema vašoj visini. Statične ručke uglavnom su podešene prema ženi prosečne visine, što nikako neće odgovarati, na primer, natprosečno visokoj mami.

Kolica i gepek

Kolica će vam zatrebati na godišnjem odmoru, u poseti rođacima ili tokom šopinga u obližnjem tržnom centru. Zato je važno da ona mogu da stanu u gepek bez većih problema. Obavezno obratite pažnju na dimenzije i oblik sklopljenih kolica i da li se one uklapaju u vaš automobil.

Dodatna oprema za kolica

Kolica bi trebalo da imaju zaštitni krov koji će dete štititi od sunčevih zraka tokom leta, a u proleće i jesen od iznenadne kiše. Moderniji modeli opremljeni su i zaštitnim pokrivačima koji se lako navlače i zakopčavaju, predstavljajući tako odličnu zaštitu od padavina i vetra.

Odaberite kolica koja imaju „tovarni“ prostor za odlaganje bebinih stvari, poput flašice, vlažnih maramica, igračke i sl. Izbegavajte mrežice koje se kače na ručke, jer se kolica, usled tereta, mogu prevrnuti. Pametniji izbor predstavljaju ona sa korpicom smeštenom sa strane ili ispod sedišta.
kzenon/GettyImagesPlus

još iz kategorije