Vaginalni iscedak
01.02.2023 Zdravlje i nega

Vaginalni iscedak – kada je vreme za lekara?

Vaginalni iscedak je opšti izraz koji se koristi za opisivanje tečnosti koja izlazi iz vagine. To je normalna i česta pojava koja se ženama događa. Iako mnoge žene ne vole ni da razmišljaju o tome, trebalo bi da znate da je to pojava koja ima važnu funkciju u našem reproduktivnom sistemu. Normalni vaginalni sekret može biti u boji, a pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija i bakterija. To znači da ovim procesom vagina ostaje čista i održava normalnu mikrofloru.

Vaginalni iscedak – vrste

Prozirni vaginalni iscedak

Proziran i jasan vaginalni iscedak predstavlja normalno vaginalno pražnjenje. Ono omogućava podmazivanje i štiti vaginu kao i mokraćni trakt. Podseća na teksturu belanaca.  Ovakav vaginalni sekret pojavljuje se kao prirodan proces u telu i može se povezati sa događajima poput ovulacije, seksualnog uzbuđenja ili vežbanja.

Beli vaginalni iscedak

Kao i prozirni, i beli vaginalni iscedak je normalna varijanta vaginalnog sekreta. U zavisnosti od toga u kojoj fazi ciklusa se nalazite, iscedak se može promeniti. Kremasti beli sekret koji uključuje i miris je normalno nekoliko dana pre menstruacije. Onda kada ova tečna masta postane rastegljiva i gusta – to bi mogao biti znak da ovulirate.

Žuti sekret

Ukoliko je vaginalni iscedak bledo žut, bez mirisa i drugih simptoma – to je normalno. Nekoliko dana pre menstruacije često se može primetiti kremasto i lepljivo bledo žuto pražnjenje. U danima neposredno pred menstruaciju može poprimiti tamnije nijanse jer mala količina krvi ima tendenciju da se meša sa pražnjenjem.

Roze vaginalni iscedak

Može se desiti u bilo kom momentu ciklusa. Uzrok je uglavnom mala količina menstrualne krvi koja je pomešana sa bistrim ili belim pražnjenjem. Međutim, menstruacija nije jedini uzrok. Pre ovulacije, nivo estrogena raste. Tada se obložni deo vaše materice priprema na trudnoću. Ukoliko nije došlo do trudnoće, nivo estrogena ponovo pada i to može uzrokovati male mrve krvi.

Braon vaginalni sekret

Normalno vaginalno pražnjenje je prozirno, belo, žuto ili smeđe.  Sveža krv je crvena, međutim kada dođe u dodir sa vazduhom, dolazi do oksidacije i krv postaje tamnija. Mnogo žena susreće se sa smeđim nijansama vaginalnog pražnjenja, a to se najčešće događa pred samu menstruaciju. U vrlo ranoj trudnoći, ovakvo smeđe pražnjenje može biti simptom ranog pobačaja.

Promena vaginalnog sekreta u slučaju trudnoće

vaginalno pražnjenje

vvmich/GettyImagesPlus

Tokom trudnoće telo se menja. Nivo estrogena raste i protok krvi u vaginalnu površinu je povećan. Grlić materica i zidovi vagine su mekši, a povećava se i lučenje tečnosti iz vagine. To lučenje tečnosti predstavlja odbranu vašeg organizma od infekcija.  U toku trudnoće može se desiti da beba pritisne grlić materica što može izazvati povećano vaginalno pražnjenje. Ovo ne treba da izazove zabrinutost, naprotiv, sasvim je normalno.

Razlog za brigu javlja se onda kada je vaginalni iscedak praćen neprijatnim, jakim mirisom ili neobičnom bojom. U tom slučaju preporuka je da se obratite svom doktoru.

Koji su uzroci netipičnog vaginalnog sekreta?

Žuti vaginalni iscedak: Jarka nijansa žute boje ili gusto žuto pražnjenje praćeno mirisom ne smatra se normalnim. Uglavnom ukazuje na infekciju. Uzrok mogu biti polne infekcije kao što su Hlamidia ili gonoreja.

Žuti ili zelenkasti vaginalni iscedak: Penaste tekture, praćen lošim mirisom, ovaj iscedak vagine može biti infekcija poznata kao trihomonijaza. Drugi simtomi su svrab, upala, iritaciju i genitalno crvenilo ili bol.

Beli, gusti i kvrgavi vaginalni iscedak: prvi znaci gljivične infekcije. Osim toga, javlja se svrab, bol tokom seksa, nelagodnosti tokom mokrenja.

Beli, sivi, žuti ili zelenkasti iscedak sa ribljim mirisom: Ovaj tip vaginalnog sekreta ukazuje na bakterijsku vaginozu.

Krvavo i smeđe: ukoliko se javlja van menstrualnog ciklusa, može ukazivati na ozbiljniji problem. Reproduktivna pitanja kao što su polipi, fibroidi materice, adenomioza i rak grlića materice ili endometrija mogu izazvati smeđe ili krvavo pražnjenje.

Kada je vreme za lekara?

Ukoliko primećujete promenu boje, teksture, mirisa i obima, ukoliko imate druge probleme kao što su svrab, upala, peckanje, bol i neprijatnosti tokom mokrenja i seksa, postoji mogućnost da imate infekciju. Ukoliko ste zabrinuti zbog promena koje vam se dešavaju, razgovarajte sa svojim doktorom.

Koja terapija pomaže za netipično vaginalno pražnjenje?

Pre svega terapija zavisi od uzroka.

Ako imate gljivičnu infekciju, može se tretirati antifungalnim lekovima u obliku kreme, masti, tableta i supozitorija.

Ukoliko je u pitanju bakterijska vaginoza – tretira se antibioticima, obično u obliku tableta ili kreme.

Ako imate polno prenosivu bolest – uglavnom sledi terapija antibioticima.

Kako smanjiti šansu za dobijanje vaginalne infekcije?

Svaki dan održavajte higijenu. Koristite toplu vodu i pokušajte da izbegnete sredstva koja se pene, mirisne sapune i sprejeve.

Koristite netaknute uloške i tampone.

Nosite pamučno donje rublje i izbegavajte tesnu odeću.

Nakon odlaska u toalet, brišite se sa prednje strane kako biste sprečili da bakterije uđu u vašu vaginu.

Promenite način pranja veša i omekšivač ukoliko mislite da izaziva iritaciju.

Koristite zaštitu tokom seksa sa novim partnerima.
Jovana Jevtić

Dmitriy Sidor/GettyImages

još iz kategorije