Kelj je bez ikakve sumnje jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Nepravedno zapostavljena ranijih godina, polako ali sigurno vraća se na velika vrata jer ima povoljno dejstvo na zdravlje čoveka.
Foto: Guliver/Thinkstock
Jedna šoljica kelja sadrži više vitamina C nego šoljica pomorandže, a prepun je i vitaminima A i K, a u 100 grama kelja nalazi se samo 50 kalorija, zbog čega je sve popularnija namirnica u ishrani.
Ova namirnica dostupna je tokom cele godine, a danas vam donosimo 10 dobrih razloga zašto bi trebalo da upravo kelj postane vaše omiljeno povrće…
1. Jača imuni sistem
Kelj je prepun hranljivih sastojaka koji jačaju vaš imuni sistem, ali i pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Kelj je, naime, bogat karotenoidom i flavanoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C. Takođe, veoma je važan u ishrani vegetarijanaca, jer sadrži više gvožđa nego šnicla govedine.
2. Odličan za detoksikaciju
S obzirom na to da je prepun sumpora i vlakana, ima veliku ulogu u održavanju jetre zdravom, ali i u detoksikaciji celog organizma. Sadrži i dosta vitamina C koji povećava razmenu materija i hidrira celo telo, a dovodi i do smanjenja nivoa šećera u krvi i gubitka težine.
Zašto bi kelj obavezno trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom meniju pogledajte OVDE.