05.05.2015 Zanimljivosti

Prošle godine u Srbiji usvojeno 194 mališana

U protekle tri godine povećan je broj usvojene dece na godišnjem nivou sa 97, koliko je usvojeno 2011. na 194 mališana 2014. godine, izjavio je načelnik Sektora za socijalnu zaštitu i brigu o porodicu Dragan Vulević.

????????????

Načelnik Sektora za socijalnu zaštitu i brigu o porodicu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Dragan Vulević precizirao da je, poređenja radi, 2012. usvojeno 106 dece, a 2013. godine 108 mališana.

U procesu izbora usvojitelja za konkretno dete u postupku je 150 dece, naveo je Vulević i dodao da su to mališani kojim je utvrđena opšta podobnost da mogu biti usvojeni, što znači da im je utvrđen porodično pravni status.

„Oko 6.050 dece bez roditeljskog staranja se nalaze u hraniteljskim porodicama i oko 600 mališane u institucijama socijalne zaštite“, precizirao je Vulević.

Vulević je rekao da se, prema zakonu, mogu usvojiti deca uzrasta do 18 godina, da 99,9 potencijalnih usvojitelja nemaju svoju biološku decu, a da su, takođe, njihovi motivi i ljubav i emocije prema deci.

Prošle godine je 21 dete otišlo na inostrano usvojenje i dobilo roditelje strance, naveo je Vulević.

Vulević je ukazao da je najveći izazov za usvojitelje pitanje kada, u kom trenutku i na koji način saopštiti detetu da je usvojeno.

„Najbolje je detetu odmah saopštiti da je usvojeno, bez obzira na kalendarski uzrast“, dodao je Vulević.

Izvor: Yumama
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije