29.10.2016 Zanimljivosti

Srpkinja Irena predstaviće svoje bebe na izložbi u Francuskoj. I oduševiće vas!

Jedina Srpkinja u svetu koja oživljava lutke, svojim delima predstaviće se prvi put na izložbi koja se organizuje u Francuskoj, gde ova Obrenovčanka danas živi…

Irena Petrović, jedina Srpkinja u svetu koja oživljava lutke, odnosno pravi ih tako da između njih i beba ne postoji nikakva razlika, prvi put će učestvovati na izložbi gde će se predstaviti sa svojim umetničkim delima. Izložba takozvanih reborn lutaka pod nazivom “Bila jedna vila” biće održana 5. i 6. novembra ove godine na severu Francuske, u gradu Thiant.

Irena za Telegraf kaže da je zbog učestvovanja na ovoj postavci veoma uzbuđena, i da je konstantno drma pozitivna trema.

Mislila sam da nikada neću izlagati – kaže naša sagovornica, inače rođena Obrenovčanka, koja je 2004. godine napustila Obrenovac.

Danas živi u Francuskoj, u Žemonu. Upravo tamo, pre više od tri godine ona je počela da pravi lutke za kojima vlada prava pomama.

Novac od ulaznica sa izložbe biće prosleđen Udruženju za borbu protiv multipleskleroze – rekla je Irena Petrović za Telegraf u jeku priprema za predstojeću postavku.

Naša sagovornica je imala samo 12 godina, kada je svojoj ćelavoj lutki, zalepila kosu. Tada je, međutim, maštala da bude lekar, ali je postala muški frizer da bi tek pre tri i nešto godine počela da se “bakće” sa lutkama. Bilo joj je dovoljno da vidi jednu lutku izrađenu u riborning tehnici.

Vrlo brzo je počeka da pravu lutke koje imaju “pravu” proređenu kosu novorođenčadi, krmeljive oči, smežuranu bebeću kožu, bebeću guzu, ručice… Mesečno, takvih napravi dve.

Pogledajte Irenine bebe OVDE.

Za jednu je potrebno dve nedelje. Za bojenje je potrebno 20 sati, za ušivanje kose do 40, a za gotovu lutku do 80 sati rada – navodi ova umetnica.

Otkako se bavi ovim hobijem, Irena Petrović se sretala sa mnogim negativnim komentarima, šokiranim i nerazumnim stavovima ljudi. Naime, ove lutke se upoređuju sa mrtvim ili prepariranim bebama. Uprkos tome, ona i nastavlja da se bavi ovim hobijem koji jako voli i koji je ispunjava.

Pogledajte kako Irena pravi lutke:




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije