Desert za celu porodicu: Galeta sa breskvama
[caption id="attachment_119058" align="alignnone" width="640"] Foto: Guliver/Thinkstock[/caption] Sastojci: Testo 250 g brašna 125 g putera...
pročitaj jošBrojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine.
Teorije o nastanku
Prema legendi, u leto 1900., Čarls Kohrejn-Bejli, drugi barun Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj ladanjskoj rezidenciji Harlakston House u gradu Tuvumba. Jednog se dana, suočen s neočekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Galand morao na brzinu snaći i upotpuniti ponudu hrane uz popodnevni čaj.
Snalažljivi kuvar je francuski biskvit od vanile ispečen dan ranije narezao na četvrtaste komade, umočio ih u laganu čokoladnu smesu, i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, ali efektan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah zatražile recept koji im je kuvar bez ustručavanja otkrio. Iako kokos u to vreme nije bio često korišćen u evropskoj kuhinji, francuskom kuvaru nije bio stran, verovatno zbog toga što mu je supruga bila s Tahitija, gde je bio uobičajen sastojak.
Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača bio je slučajnost, kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu koji je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije.
Treća priča pripisuje zasluge za kreaciju Lamingtona učiteljici kuvanja Ejmi Šauer u strukovnoj školi u Brizbejnu od 1895. do 1937. koja ih je nazvala u čast Lejdi Lamington koja se posebno zalagala za obrazovanje devojaka i bila pokroviteljica škole. Neki savremenici su tvrdili da je ova priča o poreklu imena kolača izvesnija jer je, za razliku od supruga poznatog po izrazito teškoj naravi, Lejdi Lamington bila vrlo omiljena.
Ostale zanimljive činjenice o ovoj poslastici pogledajte OVDE.
Dvadesetpetogodišnja Olivija Poznijak hranila je svog jedanaestomesečnog sina u jednom pabu u vlasništvu lanca “Džej di Vederspun”, kada joj je reč...
pročitaj jošZaposleni očevi s decom provedu u proseku 35 minuta svaki dan, dok su u 70-ima imali svega pet minuta za njih, utvrdila je zajednička studija Unive...
pročitaj jošDa li zbog svoje jarkožute boje ili neodoljivog ukusa, limun je voćka koja se neminovno nalazi u svakoj kući, i to preko cele godine. Ali osim što ...
pročitaj još