Ako vam još uvek treba razlog da počnete jesti sezonski, dovoljno je da zamislite vrt usred zime i vrt usred leta. Usred zime nećete pronaći sveže lubenice, isto kao što usred leta nećete pronaći sveži prokelj.
Foto: Gulliver/Thinkstock
Priroda nam je dala raznovrsne namirnice tokom čitave godine, a na nama je da to iskoristimo što je najbolje moguće. Nekada su ljudi određene namirnice jeli samo u određeno doba godine. Danas se uz pomoć veštačkog uzgoja pokušava zavarati prirodu. Iako to prolazi donekle uspešno, svima je jasno da to nije najzdraviji izbor.
Pročitajte i… Kako pravilno odabrati zdrave namirnice
Samo zato što nam tehnologija omogućava uzgoj pomorandži usred zime, to ne znači da ih trebamo tada jesti. Glavni nedostatak konzumiranja veštački uzgojenih namirnica je štetnost za zdravlje. Ni ne čudi da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji pate od alergija na različite vrste hrane, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.
Prema brojnim istraživanjima, konzumiranje prave hrane u pravo vreme je prvi korak prema usvajanju zdravih životnih navika.
Osim što je štetno za zdravlje, konzumiranje veštački uzgojenih namirnica neće pomoći ni kućnom budžetu, ali ni očuvanju prirode. Veštački uzgoj namirnica zahteva veća ulaganja, što se u konačnici odražava na potrošačima. Takođe zahteva upotrebu štetnih hemikalija koje omogućavaju rast namirnica. Ne treba ni spominjati koliko je to štetno za zdravlje, ali i životnu sredinu.