20.09.2016 Zdravlje i nega

Lažna menstruacija u trudnoći – koliko je opasna?

Neke žene imaju vaginalno krvarenje tokom trudnoće. Ono može biti zastrašujuće, međutim, nije uvek znak nevolje. Vaginalno krvarenje u toku trudnoće nije ista stvar kao i menstruacija.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Naime, žena ne može imati mensturaciju kada je trudna, ali vaginalno krvarenje u prvom tromesečju je uobičajeno. U većini slučajeva reč je o implantacijskom krvarenju, odnosno o tome da je zametak našao svoje mesto u materici. Kod nekih žena taj postupak rezultira laganim krvarenjem.

Većina žena koje imaju krvarenje tokom trudnoće rode zdravu bebu. Ipak, važno je da se vaginalno krvarenje shvati ozbiljno. Ponekad ono ukazuje na pobačaj ili neki drugi zdravstveni uzrok koji zahteva lečenje. Zato je bitno, ukoliko primetite krv, da se obratite lekaru, čak i ako je krvarenje u međuvremenu prestalo.

Ako je krvarenje jako ili imate jaku bol bilo koje vrste, a ne možete odmah do svog lekara, obavezno posetite najbližu ustanovu hitne pomoći.

Što uzrokuje lažnu menstruaciju tokom trudnoće?

Krvarenje može biti uzrokovano nizom razloga. Neki su ozbiljni, a neki ne. Neke žene imaju svetlo i oskudno krvarenje u ranoj trudnoći, najčešće u vreme kada trebaju dobiti menstruaciju, pa je često njome i zamene.

Pretpostavlja se da je u većini slučajeva uzrok implantacijsko krvarenje, odnosno posledica usađivanja oplođene jajne stanice u zid materice.

Često može biti praćeno grčevima u stomaku, što je dodatan razlog da ga žene zamene za menstrualan bol, iako je ovo krvarenje lakše i traje samo dan ili dva. Implantacijsko krvarenje je obično svetlo smeđe, ružičaste ili blago crvene boje.

Krvarenje može biti znak infekcije, problema sa posteljicom, pobačaja ili pak vanmaternične trudnoće, što može biti po život opasno stanje.

Simptomi vanmaternične trudnoće uključuju vaginalno krvarenje. Najčešći uzroci su infekcije ili malformacije jajovoda, a veći rizik je i kod žena starije dobi. Ostali simptomi uključuju bol u stomaku (obično na jednoj strani), rektalni pritisak, mučninu, vrtoglavicu i bol u ramenu.

Oko 20- 30 % trudnoća završi pobačajem. Oskudno krvarenje može biti rani znak spontanog pobačaja. Međutim, krvarenje ne znači odmah da žena neće imati zdravu trudnoću, ali je razlog za zabrinutost. Pobačaj često počinje slabim krvarenjem, a ono kasnije postaje obilnije.

Krvarenje u ranoj trudnoći jest relativno česta pojava. Terapija pre svega uključuje strogo mirovanje, a nekada i terapiju progesteronom koji opušta maternicu.

Pročitajte i… Kako nastaje umišljena trudnoća?




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije