Foto: Ukusno i zdravo
Sastojci:
2 crvena grejpfruta
20 velikih školjki, uklonjenog mišića
1/4 kašičice soli i isto toliko svežeg mlevenog bibera
2 kašike maslinovog ulja
3 vlašca, tanko isečena
240 g lišća spanaća
1 dl neslane pileće supe
1 kašika meda
1 kašika iseckanog lišća nane
Priprema:
1. Ogulite grejpfrut i uklonite membranu. Voćku držite nad činijom i isecite je na delove, a sok neka se cedi u činiju. Procedite sok od koštica. Delove grejpfruta dodajte u sok i ostavite sve sa strane.
2. Školjke odvojte od mišića i osušite ubrusom. Medaljone začinite sa svih strana sa 1/8 kašičice soli i biberom.
3. U velikom tiganju na srednjejakoj vatri zagrejte 1 kašiku ulja. Dodajte školjke i pecite 2 minuta sa svake strane. Izvadite školjke iz tiganja i pokrijte ih da ostanu tople. Smanjite vatru na srednju, u tiganju zagrejte 1 kašiku ulja, dodajte vlašac i dinstajte ga minut. Dodajte spanać i kuvajte uz često mešanje 1-2 minuta, dok blago ne uvene. Mešavinu vlašca i spanaća prebacite iz tiganja u činiju i poklopite da ostane topla. Sipajte supu u tiganj i ostavite da se krčka dok polovina ne ispari. Smanjite vatru i dodajte parčiće grejpfruta, sok, med, preostali so i biber, i mešajte dok se sve ne sjedini.
4. Na sredinu tanjira stavite mešavinu spanaća i vlašca. Preko toga stavite 5 školjki i podelite mešavinu grejpfruta ravnomerno preko ili oko školjki. Ukrasite po želji listićima nane.