Foto: Bakina kujna
Sastojci:
8 tankih fileta soma
200 g kačkavalja
3 jajeta
200 g prezle
200 g brašna
5 dl ulja
mešavina začina
1 limun
Za prilog:
1 veza blitve
600 g krompira
3 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
so
Priprema:
1. Filete soma začiniti po ukusu i posuti ih rendanim kačkavaljem. Potom pažljivo urolati, a krajeve prčvrstiti čačkalicom.
2. Punjene rolnice uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezlu. Pržiti ih u dubokoj masnoći dok ne porumene. Sačekati da se prohlade pa ih preliti sokom od limuna.
3. Posebno pripremiti prilog. Krompir obariti zajedno sa ljuskom, a zatim ga oguliti i iseći na kolutove. Blitvu kratko blanširati u ključaloj vodi da omekša, te je ocediti od suvišne tečnosti i krupno iseći. Beli luk iseći na listove. Sjediniti krompir, blitvu, i beli luk, pa ih preliti maslinovim uljem i začiniti po ukusu. Poslužiti kao prilog uz prženu ribu.