Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Spavanje u trudnoći: Koji položaj je najbolji?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Trudnoća, obzirom da predstavlja fiziološko stanje, zahteva istovetnot ponašanje tokom svog perioda. U slobodnom prevodu predstavlja potrebu da se žene ponašaju što prirodnije, onako kako su navikle tokom svakodnevnog života.

Foto: Gulover/Thinkstock

Foto: Gulover/Thinkstock

San je sastavni deo našeg života i neophodan je organizmu da bi mu omogućio obnovu svojih fizioloških rezervi. Tokom sna, funkcije organizma su svedene na minimum, odnosno na takozvani bazalni metabolizam. Bazalni metabolizam omogućava najosnovnije funkcionisanje, a ono sem uštede energine predstavljaju i vreme i
mogućnost u kojima se telo oporavlja.

Isto se dešava tokom trudnoće, stim što su potrebe za snom u trudnoći izraženije.

Prirodni zaštitnici trudnoće, šireći krvne sudove našeg tela, usporavaju pojedine funkcije organizma čime dovode do veće potrebe za snom. Tokom sna energija koja bi se trošila za razne telesne aktivnosti koristi se za nesmetan rast i razvoj ploda.

Kako trudnoća raste i napreduje, tako se povećava veličina materice, količina plodove vode, težina posteljice kao i sam plod. Takvo stanje mnogostruko povećava težinu reproduktinih organa žene, naročito materice, koja se prirodno nalazi ispred velikih krvnih sudova tela. Zbog te arhitektonike, u poodmakloj trudnoći poželjno je spavanje na boku i to na levom boku.

Potreba za izmenom navike o načinu spavanja doći će postupno i samostalno bez striktne odluke o vremenu započinjanja. Telo žene će uvek upozoriti osobu na potrebu promene položaja jer se u suptrotnom javlja neprijatnost, koja može da doseže i do osećaja mučnine, vrtoglavice, preznojavanja. Iz tih razloga osluškujmo sebe, svoje potrebe I spoznajama se prilagodimo novonastalim situacijama.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije