Deca se uče lepom ponašanju na primeru roditelja

Svi želimo dobru, dragu i pametnu decu koja će poštovati ljude oko sebe, koja će imati osećaj za dobro i loše, koja će biti uredna i imati dobre manire… Nažalost, često zaboravljamo da su mališani naša “slika i prilika”. Kako se mi ponašamo – ponašaće se i oni. Ono što čuju od starijih i sami će govoriti. Zato, potrudite se da što češće izgovarate sledeće:

Happy mother and her children lying on a bed

Oprosti mi, molim te!
I roditelji greše. Svaki dan. “Opet ne znaš gde si stavio cipele?” “Mama, ti si ih sklonila, ne znam gde.” Nemojte da kažete: “Ah, da, tu su”, već: “Izvini što sam pomislila da si ti kriv. Žao mi je, hoćeš li mi oprostiti?” Na taj način pokazujete kako treba da se ponaša onaj ko je kriv, pa će tako i dete, kad jednom pogreši, naučeno vašim primerom reći: “Oprosti mi mama”.

Volim te
Ove slatke reči potrebne su svakom čoveku, a posebno deci. Šta god ono radilo – bilo dobro ili malo nestašno – reči “Volim te” uvek će ih učiniti srećnim. A želimo da nam deca uvek budu srećna, zar ne? Takođe, želimo da naša deca spoznaju važnost ljubavi i da ove reči mogu lako da kažu bakama, ujacima, prijateljima, budućim partnerima. Sada i kasnije u životu.

 




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije