Napolju je minus – kako obući bebu za šetnju?

Novopečenim roditeljima niske zimske temperature mogu biti izvor velikih briga, pre svega u pogledu toga da li je njihovoj bebi udobno i toplo. U svakom slučaju, hladno vreme ne bi trebalo biti prepreka da se sa detetom barem jednom dnevno izađe na svež vazduh.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kada je reč o izboru odeće, neka vam smernica bude vaš lični osećaj prijatnosti (osim ako ste od onih osoba kojima je uvek hladno ili vruće), tada se oslonite na procenu supruga ili neke druge bliske osobe. Ukoliko je beba mlađa od 6 meseci biće joj potrebno više zaštite, jer je u toj dobi odnos bebine telesne površine u odnosu na težinu veći, te ne može drhtati da bi stvorila toplotu.

Tokom hladnih dana bebi treba obući nekoliko slojeva odeće, koji će i manje sputavati od dva teška i debela odevna predmeta. Svakako će joj biti toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni. Praktična su i topla zimska odelca punjena perjem. Obavezno joj stavite kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer će joj kapa pomoći da zadrži telesnu toplotu (skoro 25 posto toplote telo gubi preko glave). Kada je temperatura ispod nule, kapa bi trebalo da pokriva i bebine uši.

Ruke treba zaštiti rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom. Ako duva jak vetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica – pri tom pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje. U slučaju snega ili kiše, na kolica stavite zaštitni krov koji će zaštiti dete od padavina, ali i zadržati toplinu. Na kraju, imajte u vidu da i dobro utopljeno dete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vreme hladno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije