Deci treba dozvoliti i da se dosađuju

Uprkos svim igračkama i zabavnim sadržajima današnja deca  dosađuju se više nego ikad. Ništa im ne drži pažnju duže od pet minuta, pa se roditelji po ceo dan trude da ih zabave i da im osmisle slobodno vreme, što je apsolutno pogrešno.

Guliver/Getty Images

Decu treba naučiti da se sami izbore sa dosadom jer će u suprotnom od roditelja, ali i ostalih ljudi iz najbližeg okruženja, stalno očekivati da ih animiraju. Neće se ni potrudti da sami sebi osmisle sadržaje koji će ih ispuniti, zbog čega će se u životu teže snalaziti. Kroz dosadu deca upoznaju sebe, uočavaju šta ih interesuje i šta im drži pažnju, pa na osnovu toga mogu da kreiraju svoje aktivnosti. Od roditelja se ne očekuje ništa drugo, osim da im obezbede stimulativno okruženje.

Za decu je najbolje da budu u pokretu, da budu u prirodi i da budu u društvu vršnjaka. Međutim, činjenica je da veliki procent mališana slobodno vreme uglavnom provodi u virtuelnom svetu, za kompjuterom i sa pametnim telefonom u rukama – što može imati loš uticaj na njihov razvoj. Stručnjaci savetuju da se deci, za njihovo dobro, ograniči pristup modernim tehnologijama, kao i da se jasno postave granice i pravila ponašanja. Takođe, preporuka je da roditelji, ako su u mogućnosti, tokom raspusta pošalju decu na selo kod rođaka ili prijatelja.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije