Kada i kako naučiti dete da se samo obuče

Mnogo pre puberteta mališani požele da sami biraju svoju garderobu i odlučuju kako će izgledati u kojoj prilici. U fazi kada detetov razvoj postane izuzetno ubrzan – hoda, govori, privikava se na nošu, podjednako važna (mada često zapostavljena) lekcija jeste samostalno oblačenje koje uključuje veliki broj različitih veština.

Foto: Pixabay/Free Images

Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica. Deca, naime, teže nezavisnosti, zbog čega ne treba da čudi želja deteta da u januaru obuče svoj kupaći kostim s cvetnim printom. Najmlađima su ovakva iskustva neophodna jer zahvaljujući njima i nezavisnosti koju na taj način grade stiču samopouzdanje.

Tipovi razvoja
Postoje različite veštine koje će dete savladati ukoliko samo sebe oblači. Pri tome, dolazi do razvoja: krupne motorike (dete će samo podizati ruke i noge usklađenim pokretima i stavljati ih u rukave i nogavice), fine motorike (koristiće prstiće da bi upotrebilo rajsferšlus, dugmiće, pertle itd.) i kognitivnog razvoja (mališan razume redosled oblačenja razlilitih odevnih predmeta i razmišlja na koji način godišnja doba i temperature utiču na odabir odeće).
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije