25.06.2014 Moja Beba

Lečenje zatvora kod starijih beba

Kada beba pređe na čvrstu hranu, promeniće se učestalost stolice koja će početi da izgleda i miriše kao ona odraslog čoveka. Zatvor se često javlja baš u ovom stadijumu jer bebina creva treba da se naviknu na promenjen sastav hranljivih materija u ishrani.

zatvor

Kada beba potpuno pređe na čvrstu hranu, jednostavne promene u ishrani obično mogu da reše problem.

Od osmog meseca

Pokušajte sledeće:

* Dajte joj mnogo tečnosti. Najbolje je da to budu voda ili razblaženi voćni sok.
* Obroke treba da uzima uvek u isto vreme.
* Dajte joj više hrane na bazi celog zrna žitarice, a za doručak ovsene pahuljice.
* Ponudite joj više svežeg ili sušenog voća i povrća jer ono sadrži mnogo vlakana: suvo grožđe, kajsije i smokve, grašak i pasulj, slatki kukuruz, pečeni pasulj i pečeni paradajz. Izbegavajte upotrebu čepića, osim ako vam to nije preporučio lekar koji bi, inače, mogao da vam propiše neki blaži laksativ. Na raspolaganju vam je veliki izbor laksativa tako da, ako neki ne odgovara vašem detetu, možete pokušati s nekim drugim.

Nakon prvog rođendana

Neka deca ovog uzrasta stiču naviku zadržavanja stolice – možda zato što im je naporno da stalno idu na nošu ili zbog toga što su već doživeli bolno iskustvo s tvrdom stolicom, koja je verovatno povredila osetljivu kožu anusa. U težim slučajevima zatvora, izmet koji se nalazi iza tvrdog „čepa“ u tečnom je obliku i curi oko njega.

Da biste ublažili simptome, pokušajte sa nekim od saveta koje smo vam dali u prethodnom delu teksta. Ako ovaj problem muči vaše dete nekoliko meseci, moraćete zatražiti pomoć specijaliste – terapija može potrajati dugo dok se ponovo ne uspostavi navika pražnjenja creva a dete se opusti.

Upotreba noše

Ako ste započeli proces privikavanja na nošu, dete može biti nervozno, zbog čega se takođe ponekad javlja zatvor. Dakle, nikad ne vršite pritisak na dete. Ukoliko ne vrši nuždu dan-dva, vratite pelene u upotrebu na mesec dana. Kada ponovo počnete sa „treningom“ korišćenja noše, obavezno od toga napravite zabavu – i, uvek ga nagradite, na primer, zagrljajem, i nikako ne komentarišite eventualne nezgode.

Kada potražiti savet lekara?

Ako sve ove mere ne urode plodom, ili ako primetite krv u stolici, potražite savet lekara. Ne odlažite profesionalnu pomoć jer što duže budete čekali, to će proces lečenja biti teži. Lekar će pregledati anus, proveriće tonus mišića i videti da li ima ogrebotina, pa će proceniti da li je potreban neki blagi laksativ.

Oni se uzimaju sa šest do osam čaša vode dnevno, a omogućavaju čišćenje debelog creva u roku od 24 sata. Neka deca moraju uzimati laksative mesecima, dok je drugima dovoljna i „sena“ (laksativ na biljnoj bazi). Ako ni te mere ne pomognu, vaše dete biće upućeno u bolnicu na dalja istraživanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije