uzimanje antacida u trudnoći
16.02.2023 Zdravlje i nega

Uzimanje antacida u trudnoći: Sve što treba da znate

Antacidi smanjuju tegobe kod gorušice i problema sa probavom. U nastavku pročitajte sve o antacidima u trudnoći i saznajte da li je uzimanje antacida u trudnoći bezbedno.

Da li je uzimanje antacida u trudnoći bezbedno?

Antacidi su lekovi koji pomažu pri neutralisanju kiseline u stomaku. Oni zaustavljaju gorušicu i probavne probleme. Mnoge trudnice muči gorušica. Čak 80% žena je u toku trudnoće u nekom trenutku osetilo gorušicu. Kada žena ima problem sa gorušicom može joj pomoći regulacija ishrane i načina života. Osim toga, mogu vam pomoći lekovi kao što su antacidi.

Uzimanje antacida u trudnoći je bezbedno i pomaže pri uklanjanju simptoma gorušice. Međutim, treba paziti sa čime antacidi u trudnoći smeju da se kombinuju. Na primer, ukoliko uzimate suplement gvožđa, morate voditi računa da ih ne pijete istovremeno jer antacidi mogu ometati apsorpciju gvožđa. Ukoliko imate probleme sa gorušicom u toku trudnoće bilo bi dobro da se javite lekaru jer vam može prepisati ovu vrstu lekova i otkriti način na koji ih možete piti kako biste sprečili pojavu gorušice.

Može se desiti da antacidi nisu od pomoći. Tada je takođe bitno da se javite lekaru kako bi vam on preporučio neke druge lekove. U trudnoći ne smete sami birati lekove koje ćete piti kako ne biste naškodili bebi.

Kako još možete lečiti gorušicu?

Kako biste izbegli lekove preporučuju se sledeći načini za smanjenje simptoma gorušice i probavnih problema:

  • Izbegavajte velike količine hrane odjednom jer one mogu izazvati smetnje. Manji broj velikih obroka zamenite sa većim brojem manjih obroka i nemojte jesti neposredno pre odlaska na spavanje. Preporučuje se da sačekate bar tri sata između poslednjeg obroka i spavanja.
  • Zdrava hrana će vam sigurno pomoći. U trudnoći se javlja velika želja za hranom, ali probajte da se suzdržite. Što ste krupniji postoji veča šansa da ćete se boriti sa gorušicom i lošim varenjem. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu.
  • Pušenje utiče na vaše zdravlje i na zdravlje vaše bebe i svakako je preporuka da prestanete da pušite. Međutim, hemikalije iz cigarete mogu izazvati i probavne smetnje pa je najbolje da odmah prestanete sa svojom lošom navikom.
  • Osim pušenja i alkohol može naškoditi i vama i vašoj bebi, a kao i cigare – može dovesti i do probavnih smetnji. Izbegavanje alkohola u trudnoći pomoći će vašem organizmu da se izbori sa probavnim smetnjama.

Za sve nedoumice najbolje je da se obratite lekaru.  Vaš doktor zna kakva je vaša trudnoća i zbog toga on je osoba koja će vas uvek najbolje posavetovati.




Jovana Jevtić

Pridannikov/GettyImagesPlus

još iz kategorije