dete neće da jede
04.04.2023 Ishrana deteta

Šta kada dete neće da jede? 5 saveta da se ipak predomisli

Štrajk protiv ručka i večere je svima dobro poznat. Zalogaj hleba i kečap, ako i toliko pojede. Ako vaše dete neće da jede, pročitajte ovo.

Odbijanje hrane može biti izluđujuće, ali je prilično tipična faza. Možda ste navikli da vaša beba mnogo siki ali kada malo poraste, deca više nisu gladna kao nekada.

Ali iako je to normalno, evo kako da preživite „štrajk“.

Šta kada dete neće da jede? 5 saveta da se ipak predomisli

Ograničite grickalice

Užine pre glavnih obroka uticati na to da vaše dete jednostavno nije gladno. Ograničite grickalice na najmanje sat vremena od večere ili ručka. Ako ni to ne pomogne, pokušajte da pomerite obrok za pola sata ili sat kasnije. U slučaju da ni ovo ne uspe, poslužite zdravije užine poput štapića od šargarepe sa komadićima mesa. Otkrijte i: Najbolje užine za decu (mojabeba.rs)

Uključite dobro voljenu hranu

Koliko god da vi to želite, ne morate uvek da udovoljavate svom mališanu za hranu. Za ručak ili večeru biste trebali da pripremite istu hranu za sve. Ipak, kompromis je da na stolu uvek ima nešto što vaše dete pouzdano voli, čak i ako je to samo pire krompir. Ako vaše dete traži nešto drugo ili odbija da jede, objasnite mu da danas imate ovo za ručak i podsetite ga da na stolu ima i pire krompir, ako ne želi da jede drugu hranu. Pročitajte i: Od probirljivca do hranoljupca u 8 jednostavnih koraka – mojabeba.rs

Ostanite smireni

Ne dozvolite da ono što vaše dete jede (ili ne jede) utiče na vaše emocionalno stanje, jer vaša reakcija može samo pogoršati stvari. Ako vaše dete kaže da ne želi večeru, recite mu da je to u redu, ali mora da sedi sa porodicom za vreme obroka. Ako kaže da je završio nakon jednog zalogaja, ostanite mirni i kažite mu da kada će biti sledeća prilika za obrok.

Užina pre spavanja

Poslužite nešto dosadno i jednostavno, ali zasitno, na primer šolju mleka ili malo svežeg sira (ili neke ostatke večere kad smo već kod toga) da vaše dete ne ne ide u krevet gladno – ali takođe kažite mu da nema „nagrade“ zbog preskakanja večere užinom pre spavanja. Sledeći put će možda razmisliti o tome i pojesti večeru sa vama.

Najvažnije od svega je da budete dosledni i da ne brinete. Vaš mališan neće otići u krevet ako je gladan, čak ni ako mu večera nije omiljena. Verovali ili ne, porodični ručak i večera će uskoro biti prijatno okupljanje u kom ćete svi uživati.




Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije