10.02.2014 Porodica

Braća i sestre: Ima neka tajna veza

Dok vaša beba raste pored starije sestre ili brata igrajući se i učeći da voli, uživaćete u razvoju jedne sasvim posebne, neraskidive veze između mlađeg i starijeg deteta. Evo kako se ona razvija…

braca sestre

Do 6. meseca

Vaša tek rođena beba tako je majušna i nežna, ali već u ovoj fazi počinje da uživa u društvu. Već nakon nekoliko dana prepoznavaće vaš glas, a do kraja prve nedelje i vaše lice. Da bi upoznala i prepoznala brata ili sestru, biće joj potrebno malo više vremena, ali što ih češće bude viđala, brže će se na njih navići.

Iako se bebina čula rapidno razvijaju tokom prvih nedelja života, teško joj je da fokusira pažnju. Najlakše će joj biti da sagleda lice brata ili sestre ako ga vidi na optimalnoj razdaljini – 20 do 25 cm od njenog lica. Primetićete da novorođenče pomno prati pokrete očiju svog starijeg brata ili sestrice, kao i da pomera ustašca dok oni pričaju.

Bebe vole visoke tonove, a s obzirom na to da deca govore piskutavijim i višim glasom od odraslih, najmlađi član vaše porodice obožavaće da sluša svoju sestru ili brata i već tokom prvog meseca života okretaće glavicu kad sestra ili brat progovore. I, dok se okrenete, beba će toliko zavoleti društvo da će svaki put protestovati kada je ostavite samu. Do trećeg meseca počeće glasovima da privlači pažnju starije sestre ili brata, a do četvrtog široko će im se osmehivati.

Do petog meseca još uvek će biti stidljiva u kontaktu sa nepoznatim ljudima, a najzadovoljnija u društvu onih koje poznaje. U ovoj fazi života bebu fasciniraju druga deca, ali će joj osmeh izmamiti samo ona čija lica poznaje.

U šestom mesecu podstičite ljubav između bebe i starijeg deteta tako što ćete je naučiti da šalje poljupce i maše u znak pozdrava.

Od 6. do 12. meseca

Oko sedmog meseca života beba će uživati u okruženju druge dece, ali to je vreme kad može da počne da pokazuje i naglašenu vezanost za vas. Ona sada oseća posebnu ljubav prema mami i tati, kao i prema starijoj sestri ili bratu. Zbog toga će se uplašiti kada napustite prostoriju, jer misli da se nećete vratiti.

Ipak, u ovom periodu nemojte očekivati previše komunikacije između bebe i njene starije sestre ili brata. Za sada će biti dovoljno da beba sedi i pomno ih posmatra.

S druge strane, starije dete će uživati u igri s mlađom sestricom ili bratom. Vreme provedeno zajedno ojačaće njihov odnos, a beba će naučiti društvene veštine koje će joj u budućnosti biti neophodne za sticanje prijatelja. Učeći je da miluje i ljubi omiljenu igračku, podstaći ćete je da iskaže naklonost i prema starijoj seki ili bati, kao i prema drugoj deci.

Oko devetog meseca, beba razvija i smisao za humor. U ovom periodu njenog života uverićete se da niko ne može tako silno da je zasmeje kao što to mogu stariji brat i sestrica. Vaše starije dete praviće smešne izraze lica i proizvoditi različite zvuke, zbog kojih će se podjednako slatko smejati i „glumac“ i „publika“. Takođe, podstičite starijeg mališana da čita (ako to još uvek ne zna, neka „čita“ iz slikovnica) svojoj maloj sestrici ili bratu. Ova zajednička aktivnost pospešiće razvoj bebinih govornih sposobnosti i memorije te podstaći bliskost između dece.

Do desetog meseca života beba će početi da kopira pokrete i dela starije sestre ili brata. Pokušaće da tapše ručicama i da peva kao što to radi njena velika seka ili bata.

Od 12. do 18. meseca

Mališan počinje da se igra sa starijim bratom ili sestrom, a sreća i spokoj što se nalazi u društvu „velikih“ više su nego očigledni. U ovoj fazi života dete još uvek ne razume koncept zajedničke imovine i deljenja i verovatno će ispoljiti znake posesivnosti u odnosu prema svojim igračkama. Takođe, ako ne sprovede svoj naum, mališan može postati fizički agresivan. U tom trenutku još uvek ne shvata da udarci uzrokuju bol, jer ih nije osetio na svojoj koži.

Zato je izuzetno važno da dete shvati da i drugi ljudi osećaju. Iako će proteći nekoliko godina dok ne počne zaista da saoseća s drugima, izuzetno je važno da rano počnete da ga učite o značaju emocija te da mu pružate mnogo ljubavi i pažnje. Jedino tako ono će biti sposobno da iskaže osećanja i pokaže razumevanje za druge ljude. Čak i ako u ovoj fazi života ne gaji određene emocije, ono će uživati u tome da ih kopira i glumi.

Takođe, mališan ovog uzrasta neće uvek biti zainteresovan za igru sa starijim bratom ili sestrom, naročito ako je gladan ili umoran, ali će ubrzo prevazići ovu fazu.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije