07.05.2014 Dete

Da li deci treba zabraniti plastične pištolje?

Tata koji je odrastao igrajući se igračkama u obliku pištolja i pušaka i uživao da zamišlja da je ratni heroj zabranio je svom sinu da se igra na isti način. Da li je on u pravu?

pistolj

Met Go, tata bloger i otac petogodišnjeg dečaka, priznaje da nikada neće zaboraviti hladne oči i ožiljak svog junaka iz detinjstva – Ekšnmena! Nazivao ga je, priznaje, svojom mašinom za ubijanje, čak i kada mu je baka plela odelca za ovu igračku, omiljenu lutku njegovog detinjstva.

Ipak, Ekšnmen nije bio jedini nasilan deo Metovog odrastanja. Bili su pištoljčići svih vrsta – kaubojski, automatski i mnogi drugi, a Met je u njima uživao svakodnevno.

Ipak, kada je njegov sin Set razvio jednaku ljubav prema ovom tipu igračaka, Met se veoma zabrinuo.

Ideja o dopuštanju toga da u naš dom uđu ’ratne igračke’ i da se poigraju s nevinim umom mog sina delovala mi je pogrešno„, objašnjava Met Go i dodaje da je iz tog razloga zabranio Setu da se igra ovih igračkama.

On je malo istraživao, razgovarao sa stručnim licima i otkrio da deca koja uživaju u igrama rata postaju agresivna, pa nije želeo da i njegova deca postanu takva – uprkos tome što se i sam tako igrao u detinjstvu, a danas nije agresivan.

Štaviše, on priznaje da je njegova supruga predložila da dozvole Setu da puca iz pravog pištolja kako bi shvatio kakve posledice to može imati. Ipak, do toga nije došlo, a Met i Setova mama su najpre sakrili ove pištolje i, svaki put kada bi ih njihov sin zatražio, pokušavali da mu objasne zbog čega je igranje njima pogrešno i šta to simbolizuje.

„Ne, nećemo koristiti oružje u ovoj kući jer je to pogrešno“, „Ljudi umiru kada puacju u njih, što je tužno“ i „Nije ti potreban pištolj da bi postao paleontolog. Nećeš ubijati dinosauruse“ bili su samo neka od objašnjenja koje su Met i njegova supruga koristili.

I, kako kaže tata, oni su u tome uspeli. Ni Set ni njegova mlađa sestra više nisu zaintresovani za igranje pištoljčićima, pa su im ih roditelji vratili kako bi videli kako će deca reagovati. Setova trogodišnja sestra upotrebila je svoj pištolj za sečenje kolača, a Setovo „oružje“ već mesecima je zaboravljeno i nevoljeno i netaknuto stoji ispod njegovog kreveta, zbog čega je Met veoma ponosan.

Izvor: Yumama




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije