03.06.2014 Porodica

Travel podsetnik: Putujte sa detetom bez stresa i nervoze

Boravak na moru ili na nekom drugom mestu za odmor svakako će prijati celoj porodici, a naročito njenim najmlađim članovima. Da vam pakovanje stvari i putovanje ne bi postali noćna mora, poslušajte ove savete…

travel

1. Prtljag spakujte u manje torbe i vrećice jer ih je mnogo lakše složiti u prtljažnik nego glomazne kofere. Bilo bi idealno, ako to možete priuštiti, da kupite krovnu kutiju. U nju zaista stane mnogo stvari. Veće komade prtljaga stavljajte na dno, a manjima popunite rupe.

Dosta može stati i ispod sedišta i u prostoru između prednjih i zadnjih sedišta. Samo, na ta mesta ne stavljajte sitne ili teške predmete koji bi, u slučaju naglog kočenja ili, ne daj bože, sudara, mogli povrediti dete. To su idealna mesta za peškire i slične meke stvari.

2. Dete MORA sedeti PRAVILNO privezano u ISPRAVNO pričvršćenom autosedištu. To znači da ne sme da se pomera levo-desno. Osim toga, između sigurnosnog pojasa i tela deteta sme da bude prostora širine prsta, ne više od toga. Takođe, detetova glava ne sme da bude viša od autosedišta. Ako jeste, onda to znači da je došlo vreme da kupite novo sedište.

3. Potrebno praviti pauze u vožnji, otprilike na svakih sat i po-dva, a ako dete teško podnosi vožnju, i češće. Prošetajte, protegnite noge, poigrajte se, pa će detetu biti lakše da nastavi put.

4. Na put obavezno ponesite i držite pri ruci:

– dovoljno pića, po mogućnosti vodu
– dudu, ako je dete koristi
– hranu koja se ne kvari i ne mrvi previše (voće koje se može narezati, štapići, pecivo ili sir narezan na komadiće)
– detetovu omiljenu igračku
– mnoštvo igračkica koje ćete mališanu davati po potrebi (znači, nikako ne sve odjednom, već jednu po jednu)
– ako se radi o bebi, okačite joj neku igračku iznad glave
– rezervne pelene
– vlažne maramice

5. Ako imate dete starije od dve godine, možete ga zabaviti igrajući se raznih igara, primera radi:

– Ko prvi vidi? (na primer, tražite automobile crvene boje. Pobednik je onaj ko ga prvi ugleda)
– Igra brojanja (ako dete zna da broji do deset, brojite zajedno nešto što se povremeno pojavljuje uz put). Mnogo je mogućnosti, samo uključite maštu.

6. Ako u autu postoji klima-uređaj, vodite računa o tome da temperatura ne bude bude niža od vanjske više od pet stepeni, kao i o tome da ne duva direktno u decu.

7. Ako je to moguće, krenite na put uveče, kada je detetu vreme za spavanje, jer tada postoji velika verovatnoća da će prespavati veći deo puta, naročito ako je reč o detetu mlađem od dve godine.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije