20.07.2014 Korisni saveti

Vodič za sunčanje u trudnoći

Saznajte na šta trudnice moraju obratiti pažnju na moru, reci, jezeru ili bazenu dok se sunčaju.

sunčanje

U trudnoći se menja hormon melanin što uzrokuje tamnjenje kože, poznatije kao chloasma. Ono se najčešće ispoljava na bradavicama, stomaku i ponekad na licu. Budući da neke od ovih promena boje tena mogu ostati trajne, zato ne bi trebalo da se izlažete direktnom suncu. Ukoliko ne želite da poslušate ovaj savet, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavajte najtopliji deo dana da provodite na plaži.

Zaštita kože u trudnoći

Trudnoća može uzrokovati da vam koža postane osetljivija, pa posebno povedite računa o zaštiti svoje kože. Naime, sunce zrači svetlo na zemlju, što dovodi do nevidljivih ultraljubičastih (UV) zraka. Kada UV zraci dođu u dodir sa kožom, uzrokuju tamnjenje, opekotine i ostala oštećenja.

Postoje tri tipa UV zraka: UVA, UVB i UVC. Treba se zaštititi od UVA i UVB zraka, jer oni izazivaju oštećenja kože. UV zraci reaguju sa hormonom u koži koji se zove melanin. To je prva odbrana kože od sunca i ona apsorbuje opasne UV zrake pre nego oni ozbiljno oštete kožu. Melanin se nalazi u različitim koncentracijama i bojama kože. Ukoliko imate tamniju put, znači da imate više melanina za zaštitu. Kako se količina melanina povećava tokom izlaganja suncu, koža tamni. Ali čak i tamna boja koja izgleda zdravo, može biti znak oštećenja kože zbog predugog sunčanja.

Ako je izlaganje UV zracima veće od onoga kojeg se koža može sama zaštititi melaninom, dolazi do opekotina. Šta je vaša koža svetlija, ima manje melanina za apsorbovanje UV zraka i zaštitu.

Bez obziran na to koje vam je boje koža, oprezno se ponašajte, jer je dokazano da koža stari od prekomernog sunčanja. Direktno Izlaganje suncu je opasnije ako imate jako svetlu kožu i kosu ili ako u porodici imate nekog ko je oboleo od raka uključujući i melanom.

Krema za samopotamnjivanje u trudnoći

Na tržištu postoji veliki broj losiona, krema i sprejeva za samotamnjenje. Mnogi od njih su sigurni za upotrebu tokom trudnoće, ali uvek se konsultujte sa lekarom da li smete da je koristite. Čak i ako ste pre trudnoće koristili preparate za samopotamnjivanje, isprobajte prvo na manjoj površini kože, kako biste proverili da li će doći do alergijske reakcije.

Solarijum i trudnoća

Iako do sada nije urađena ni jedna studija, lekari smatraju da je solarijum opasan za dete tokom trudnoće. Zato ginekolozi ne preporučuju bilo kakve aktivnosti koje povećavaju telesnu temperaturu. Ovo uključuje i đakuzi, toplu kupku i saunu.

Izvor: bebac.com, Đ.S.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije