04.09.2014 Vaspitanje

10 dečjih osobina koje odrasli treba da usvoje

Zašto su deca toliko srećnija od nas? Predstavljamo vam deset lekcija koje smo dobili od „malih ljudi“, zahvaljujući kojima su ona toliko radosna.

dete

Pokazujte svoja osećanja

Iako nije prijatno prisustvovati nastupima besa dece, ona na taj način ispoljavaju šta u tom trenutku osećaju ne suzdržavaju se i (budimo iskreni) gotovo uvek dobiju ono što žele. Naravno, takvo ponašanje ne priliči odraslima, ali bi trebalo javno izraziti ono što, zapravo, osećamo osobama koje će nas razumeti i podržati.

Jedite samo kad ste gladni

Kad osete glad, nakon čitavog dana igre, čini se da je nemoguće nahraniti dečake i devojčice, čak i kad biste pred njih izneli sve što imate. Ipak, deca “ne jedu“ svoja osećanja, tj. ne okreću se prema frižideru kada su nervozna, tužna, usamljena ili im je dosadno.

Obucite se tako da usrećite sebe

Ukoliko se dečak danas oseća kao pirat, on će čitavog dana nositi povez i maramu! Kada devojčica vidi sebe kao princezu, pred vama je dan nadgledanja toga da ne ona ne ufleka svoju balsku haljinicu, u kojoj će, verovatno, insistirati i da spava. Mališani, naime, biraju hranu koja im je udobna i u skladu je s njihovim osećanjima – bez obzira na to da li je moderna ili primerena situaciji.

Jurite za srećom!

Deca su ovo usavršila. Bez obzira na to da li će ih usrećiti to što će pre ručka pojesti čokoladu ili će čitav dan trčati za leptirom. Zato otkrijte šta je to što želite svim srcem i potrudite se da svoju želju i ostvarite.

Budite svoji

Jeste li ikada videli dete koje klima glavom dok sluša tvrdnju s kojom se ne slaže?

Oslonite se na druge

Nezavisnost je značajna, ali je pomoć drugih često neophodna. Zbog toga je važno ponekad se prepustiti veštinama i znanjima kojima raspolažu naši partneri, članovi porodice i prijatelji.

Radujte se sitnicama

Ukoliko u svom sladoledu pronađu više višanja nego inače ili na televiziji petstoti put puste njihov omiljeni crtani film, oni će biti presrećni. Ne dozvolite da vam to što ste odrasli stane na put tome da se osetite ispunjeno zbog nečega sitnog.

Ljutnja ne sme da potraje

Mališani se brzo naljute, ali ljutnja prođe još brže. Još uvek ste uvređeni zbog negativnog komentara neke prijateljice koji je izrekla pre tri meseca? Ne budite, već uživajte u vremenu koje provodite zajedno – dozvolite da vas vaše dete inspiriše.

Steknite novog drugara

Deca lako i rado sklapaju nova prijateljstva. U pedijatrijskog čekaonici, oni će za svega pet minuta započeti igru s drugim detetom – potpunim neznancem – i biće ispunjeni nakon toga.

Trčite, skačite i igrajte se!

Neka vam puka zabava bude jedini povod da obujete udobne patike i protrčite svojim omiljenim parkom. Učite od svojih mališana.

Izvor: yumama.com, M. G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije