07.05.2015 Korisni saveti

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani trudnica

Veoma je važno da se tokom trudnoće unose dovoljne količine kalcijuma, a njegov najbolji izvor su mleko i mlečni proizvodi. Tokom trudnoće, javljaju se promene u metabolizmu kalcijuma: povećana apsorpcija, izbacivanje urinom i otpuštanje iz kostiju. Gubitak iz kostiju se nadoknađuje posle trudnoće – ako je obezbeđen adekvatan unos, uz odgovarajuću količinu vitamina D.

ID-10010900

Neodgovarajući unos kalcijuma tokom trudnoće je praćen povećanim krvnim pritiskom i smanjenom mineralizacijom kostiju. Posle porođaja, praćen je smanjenom koncentracijom kalcijuma u mleku majke i povećanim krvnim pritiskom kod odojčeta. Koliko je kalcijum zaista bitam u ishrani trudnica pročitajte u nastavku..

Kliknite za nastavak teksta




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije