18.05.2018 Razvoj bebe

Kako bebe vide svet oko sebe?

Svaki roditelj se bar jednom zapitao da li ih i kako vidi njihova bebica. Sada je nauka dala odgovor.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako bebe vide

Uz pomoć tehnologije, matematike i prethodnih saznanja o vizuelnoj percepciji novorođenčadi, naučnici su konačno uspeli da pokažu odraslima kako mala deca percipiraju okolinu.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje na Univerzitetu u Oslu, ove nedelje objavili su rezultate svoje studije koja je proučavala kako deca vide svet oko sebe, tačnije koje izraze lica svojih roditelja i ljudi u njihovoj blizini uopšte mogu da prepoznaju i sa koje udaljenosti.

Rezultati studije pokazali su kako novorođenčad u dobi od dva do tri dana života mogu da vide lica, pa čak i emotivne ekspresije na udaljenosti od 30 centimetara, što je zapravo neka prosečna udaljenost između lica deteta i lica majke dok doji.

Ako se ta udaljenost poveća na 60 centimetara, slika postaje mutna i neprepoznatljiva pa dete ne može da vidi facijalnu ekspresiju majke.

I ranije su istraživači pokušali da procene šta tačno novorođenče vidi, ali za to su koristili mirnu sliku, a stvarni svet je vrlo dinamičan, stoga smo mi koristili slike u pokretu, objasnio je profesor Svein Magnusen sa Instituta za psihologiju.

PROČITAJTE I… Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Ovaj profesor je i ranije u svojoj karijeri vodio istraživanja o vizuelnoj percepciji ljudi, a pre 15 godina se našao u jednoj diskusiji s kolegama oko toga mogu li bebe, tačnije novorođenčad da percipiraju svet oko sebe i u kojoj meri. Svi su se složili da ako deca mogu da imitiraju facijalne ekspresije od odraslih osoba, jedini razlog za to moraju biti lica koja se nalaze u pokretu. Tako je i nastala cela studija koja je dovela do ovih otkrića.

Pre nismo imali opremu ni tehničku kompetentnost da testiramo našu ideju, a onda smo pre godinu dana ponovno odlučili da testiramo tezu. Tako da se naše otkriće temelji na ideji koju niko u međuvremenu nije testirao, zaključio je Magnusen.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Jezik blizanaca

19.02.2017 Moja Beba

Istraživanja su pokazala da većina blizanaca progovori kasnije od svojih vršnjaka, naročito ako su mališani rođeni preveremeno ili su imali nisku p...

pročitaj još