27.09.2016 Porođaj

Veza između mame i bebe: 8 iznenađujućih činjenica o posteljici

Posteljica  ili placenta je ružno „pastorče“ trudnoće: Niko ne voli da razmišlja mnogo o tome. Njen nadimak, “posleporođajni”, navodi na ideju da je to grudvičasti, krvavi nered, te kao neprijatnu stvar najbolje je odložiti u najkraćem mogućem roku. Da, ne zaboravite da drago odojče u vašim rukama ne bi postojalo da nije ovog veoma neobičnog organa, a sve veći broj naučnika i žena posvećuje mu pažnju koju zaslužuje.

Pročitajte nekoliko iznenađujućih činjenica koje verovatno niste znali o posteljici.

Placenta je razlog zašto se ne ležemo iz jaja. Prema tvrdnjama placenta odnosno posteljica omogućava ljudima da potomke dobijaju rađanjem, umesto leženjem jaja.

Takođe je nazivaju “parazitom”. Placenta je parazit, kao krpelj ili buva. “Bukvalno, ona je ukopana u utrobi majke i iz njene krvi uzima hranljive materije kojima hrani embrion.

Ovo je jedini organ u telu koje je za tzv. jednokratku upotrebu. Dok na desetine “zakržljalih” organa postoji iako više ne služe svojoj svrsi, placenta je jedini organ koji se izbacuje kada obavi svoju dužnost, funkciju.

Teška je oko dve funte. To znači da je odgovorna za malo dobijanje trudničkih kilograma, ali ne previše.

Sadrži 32 miliona kapilara. Oni su smešteni duboko u zidu materice, usisavaju krv od majke, uzimaju kiseonik pokupe i hranljive materije, a eliminišu štetne materije. Svake minute, oko 20 % majčine krvi cirkuliše kroz ovaj organ.

Kad bi se raširila njena površina bi iznosila od 120 do 150 „feeta“. Dok placenta izgleda kao disk, tkivo formirano za razmenu kiseonika i hranljivih materija, prikačeno je za zid materice i izgleda naborano.

Placenta proizvodi hormone. Osećate li se “hormonski” tokom trudnoće? Okrivite svoju placentu, koja proizvodi brojne hormone kao što su estrogen ili hcg.

Jedenje placente je uobičajna pojava, ne izuzetak. Placentofagija, kako se ta pojava naziva, je u porastu među hipi mamama i pojedinim slavnim ličnostima, ali je uobičajno i među kopnenim sisarima. Kamile i ljudi su jedini sisari kod kojih placentofagija nije pravilo.

O njenim benefitima se vode brojne diskusije. Jedenje ovog organa olakšava postporođajnu depresiju, podstiče proizvodnju mleka i samo dojenje, utiče smirujuće na matericu, i nadoknađuje hranljive materije izgubljenje tokom trdunoće. Iako nijedna od ovih tvrdnji nije naučno potvrđena, to ne sprečava mnogo žene da jedu svoju placentu u formi placento pilula ili čak frapea.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije