10 pravila lične higijene koja morate preneti na decu

Čistoća je pola zdravlja – rečenica je koju ste sigurno nebrojeno puta čuli tokom odrastanja, a i sami ste je ko zna koliko puta izgovorili svojoj deci. No, da sve ne bi bilo puka teorija i lepe fraze, pokažite im na ličnom primeru šta od njih očekujete. Ovo su najvažnija pravila koja moraju znati.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Redovno čišćenje ušiju
Ušni vosak neophodno je čistiti i zbog zdravlja i zbog estetike. Redovno.

2. Kija se u unutrašnju stranu lakta, ne u dlan
Iako ste možda i sami naučili drugačije, svoje mališane učite da nikada ne kijaju u dlan već u unutrašnju stranu lakta. Bakterije sa dlana se mnogo lakše šire dalje.

3. Redovno čišćenje pupka
U pupku se skuplja prljavština koju je potrebno redovno čistiti. Na kažiprst nanesite malu količinu sapuna, stavite u pupak, istrljajte i isperite. Ovo često zanemarujemo, a trebalo bi raditi svaki dan.

4. Pranje ruku nakon upotrebe toaleta
Ovo je najosnovnija higijenska navika koju učimo još u vrtiću. Važno je da mališane opominjete da peru ruke nakon upotrebe toaleta, kao i čim uđu u kuću – sve dok to ne počnu mehanički obavljati.

5. Tuširanje mora uvek biti prioritet
Nijedna dnevna rutina, kad je u pitanju lična higijena, ne može se meriti sa običnim tuširanjem. I ne pokušavajte zamaskirati neprijatan miris dezodoransom – sapun i voda su rešenje za taj problem.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije