Da li vaše dete pije dovoljno vode?

Iako nam je voda neophodna za dobro zdravlje i energiju, a pri tom je lako dostupna, retko ko je unosi u dovoljnim količinama. To se posebno odnosi na mališane kod koje nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ, pa roditelji moraju da ih podsećaju da piju vodu jer će se oni sami toga setiti tek u ekstremnim situacijama.

voda

Statistike pokazuju da više od polovine dece koja živi u razvijenim zemljama ne unosi dovoljno vode, dok jedno od četvoro dece uopšte ne pije vodu u toku dana. Podaci, dalje, govore da dečaci za 76 odsto piju manje vode od devojčica i češće se nalaze na granici dehidriranosti. Iako blaga dehidriracija ne može ugroziti zdravlje, ukoliko deca kontinuirano ne unose dovoljno vode može doći do kognitivnih problema (glavobolja, mučnina). Blaži oblik dehidracije kod male dece uključuje nervozu, retko mokrenje, suva usta i manjak suza kad beba plače.

Lekari preporučuju da deca većinu tečnosti tokom dana unose putem vode, a manje putem hrane. Deci starosti 1-3 godine potrebno je oko četiri šolje (250ml) vode dnevno, dok deca od 4-8 godina treba da piju pet šolja vode. Kada dete napuni devet godina količina vode koju je potrebno piti zavisi od pola; dečaci starosti 9-13 godina treba da piju osam šolja vode, dok je za devojčice preporučena količina sedam šolja.

Baš kao i odrasli, najmlađi ne gube tečnost samo putem mokrenja, već i znojenjem, plakanjem i disanjem. Na taj način se izgubi čak 60 odsto tečnosti koju izbacimo tokom dana.

Ne pokušavajte deci nadomestiti vodu pomoću slatkih sokova ili gaziranih napitaka, jedino dolaze u obzir sveže ceđeni sokovi od voća i povrća bez dodatih zaslađivača. Školarcu uvek pripremite flašicu sa vodom, a to učinite i kada dete krene na neku aktivnost ili sa drugarima u park.
I, naravno, nekoliko puta dnevno ih podsetite da popiju čašu vode.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije