Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
2 manje tikvice
20 g putera
20 g brašna
300 ml mleka
so, biber
narendan muskatni oraščić
1 vezica vlašca
12 listova testa za lazanje
500 g dimljenog lososa
50 g sira
1 crni luk
Priprema:
1. Oljuštiti luk, iseći ga na kockice pa ispržiti na puteru. Dodati brašno pa pržiti uz stalno mešanje.
2. Zatim dodati mleko te kuvati 5 minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i posuti muskatnim oraščićem.
3. Vlašac sitno iseći pa umešati u brašno i luk.
4. Tikvice oljuštiti pa ih ljuštilicom za povrće izrezati na široke trake.
5. Sipati vodu u šerpu, ostaviti da provri pa dodati testo za lazanje. Kuvati prema uputstvu sa pakovanja, a 30 sekundi pred kraj kuvanja dodati tikvice.
6. Nakon toga testo i tikvice dobro procediti.
7. U vatrostalnu posudu staviti testo, poređati tikvice pa dimljeni losos, preliti umakom te ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal. Završiti sa umakom.
8. Odozgo narendati sir pa peći u rerni zagrejanoj na 200°C 5 minuta.